Les disconformitats amb les esperes d'urgències a l'Hospital d'Olot i de la Garrotxa arriben fins al 50% de la totalitat de les queixes del servei hospitalari. La dada ha estat donada pel director del centre Josep Maria Padrosa i el director mèdic Jaume Heredia en l'acte de publicació del resum de l'activitat de l'Hospital el 2018.

Padrosa ha explicat que les esperes es concentren en els ponts de cinc dies, en els quals no funcionen els centres d'atenció primària i en les puntes de grip i de refredats. L'horari on es produeixen les esperes més llargues va de les 19 hores fins a les 24 hores. En el 2018, van atendre 36.581 urgències i en el 2017 van ser 34.652. Es tracta d'un increment del 5%.

Segons ha explicat, es tracta de malalties banals que, a vegades, tarden més a ser ateses pel fet que els metges han de tractar abans patologies de gravetat. Padrosa ha precisat que les esperes més llargues han voltat les 4 o 5 hores i ha apuntat que l'hospital intentarà buscar una reducció amb un increment de metges. Això no obstant, ha precisat que hi ha una mancança generalitzada de professionals de la medicina.

Entre les dades que han fet públiques ressalta un augment del 10% dels parts en un any. El 2018 van atendre 444 parts i el 2017 en van tractar 400. Segons Padrosa, l'increment dels parts té l'origen en l'oferta de parts naturals del centre que atrau embarassades de l'Alt Empordà i del Ripollès.

També han augmentat, els percentatges de l'Hospital de Dia quirúrgic i l'Hospital de Dia Mèdic, les sessions de quimioteràpia, el servei de TAC, les consultes externes i la cirurgia sense ingrés. Padrosa ha explicat que la política general de l'Hospital tendeix potenciar l'hospital de dia. Segons ell, el 52% de les intervencions quirúrgiques es fan sense necessitat d'ingressar el pacient. Pel que fa als tacs l'augment del 15,2% en un any ha estat propiciat perquè els pacients no necessiten desplaçar-se a Girona. Es tracta de la mateixa causa que afecta les sessions de quimioteràpia que han pujat un 35,79%.

De cara al futur, ha anunciat una progressió cap a les visites virtuals. Es tracta de la interconnexió del metge i del pacient a través de tablets i d'ordinadors. L'any passat, l'Hospital va fer 7.702 visites virtuals.

L'hospital també potenciarà el debat mèdic sobre la base de jornades professionals com les de pediatria ambiental i les d'incontinència anal. En la mateixa atenció, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha anunciat el fet que estudiants de la facultat de medicina de la Universitat de Vic faran classes de tracte humà a l'Hospital d'Olot i la Garrotxa.