El gos policia entra corrents al vestíbul de la Fundació Astrid 21. Ensuma a banda i banda i, al cap d'uns minuts, acaba descobrint una substància explosiva que els Mossos d'Esquadra han amagat darrere d'un extintor. Llavors, l'animal es queda immòbil al costat: és el senyal amb què alerta els agents. La situació podria ser real, però forma part d'un taller dirigit als col·lectius més vulnerables.

Per primer cop, els Mossos d'Esquadra de Girona acosten la unitat canina a les fundacions que atenen discapacitats intel·lectuals. L'objectiu és que aquells qui se'ls escolten -a Astrid 21, són una trentena de joves- aprenguin què fan els gossos policia. I si mai se'n troben algun, se'l mirin amb uns altres ulls. «Sabré que està treballant i demanaré permís abans de tocar-lo», va dir en Lluís Comas, un dels nois que atén la fundació.

L'any passat, els mossos van començar a fer tallers dirigits als usuaris de les fundacions que atenen persones amb discapacitat intel·lectual. «Són un dels col·lectius més vulnerables, i volem ensenyar-los com prevenir abusos, detectar-los i saber com actuar en cas que en pateixin», va explicar l'agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat Sònia Alcarria.

A les comarques gironines, entre d'altres, els Mossos d'Esquadra han fet xerrades a les fundacions Ramon Noguera, Astres, Els Joncs, Tresc, Astrid 21 o Tirgi. Durant els tallers, han abordat situacions d'abusos físics, psicològics, sexuals, econòmics i també aquells relacionats amb l'Internet i les xarxes socials. Alcarria va explicar que, amb els tallers, els Mossos d'Esquadra també volen «fer-se més propers». I que si algun usuari de les fundacions pateix qualsevol abús, sàpiga «que ens pot demanar ajuda sense por i tenir-nos confiança», va concretar l'agent.

Ara, per primer cop, els mossos de Girona han acostat el dia a dia de la unitat canina a les fundacions que atenen discapacitats. «Cada vegada hi ha més cossos que disposen de gossos policials, això ens ajuda a ensenyar-los que, si algun cop en troben algun, han de respectar la seva feina», va explicar Sònia Alcarria.

El primer d'aquests tallers amb gossos policia es va fer a la Fundació Astrid 21, amb una trentena de joves d'entre 16 i 29 anys. Primer, els agents de la unitat canina els van explicar quines característiques ha de tenir el gos: ser jove i, sobretot, juganer. «A l'hora d'ensenyar com fer recerques, ho canalitzem tot en base al joc», va concretar el caporal Eduard Campomanes.

Els joves, que s'escoltaven els policies asseguts en rotllana, tocaven les joguines amb què s'ensinistren els gossos i a partir d'aquí es va entrar en matèria. Els agents va explicar que, a Girona, els gossos de la unitat canina estan especialitzats en la recerca de drogues, explosius o bitllets falsos. A més, els van donar consells sobre com actuar si mai es troben amb un gos -sigui o no policia. «Per evitar que l'animal es pugui espantar i ataqui, si el volen tocar, sempre s'ha de demanar permís al propietari i acostar-s'hi lentament», va subratllar Campomanes.

Acabades les explicacions, va arribar l'hora de veure els gossos en acció. Primer a dins, al vestíbul de la fundació; i després a fora, a l'aparcament. En poca estona, els animals van trobar la substància explosiva que els agents han amagat -una, al darrere d'un extintor, i l'altra, a la porta de càrrega d'una furgoneta.

Abans d'acabar el taller, els joves de la Fundació Astrid 21 van poder tocar els gossos. «M'ha agradat molt; ens han ensenyat què fan els gossos policia i hem vist que són com les persones», va explicar Irene Martínez, de 19 anys. «A mi m'han tret la por de sobre, perquè abans en tenia molta», va dir Lluís Comas, 27 anys.