El municipi de Camprodon, concretament a la zona de Rocabruna, acull avui una crema prescrita que portaran a terme els Bombers de la Generalitat. Les cremes prescrites són aplicacions controlades de foc a espais de vegetació, sempre sota unes determinades variables meteorològiques, de comportament del foc i de combustible, així com de condicionants ecològics, biològics i mediambientals analitzats prèviament. D'aquesta forma, s'utilitza el foc per prevenir els incendis forestals.

Així, escollint la zona i el moment òptim per fer el foc, es pot controlar millor la seva intensitat i els seus efectes, i així assegurar que l'impacte sobre l'ecosistema tingui un balanç positiu. Amb les cremes prescrites s'elimina vegetació i, per tant, es redueix la càrrega de combustible a zones especialment importants, de manera que es redueix i minimitza el risc d'incendis forestals. Però aquest no és l'únic objectiu que poden tenir les cremes prescrites, que són una eina que ajuda els Bombers de la Generalitat en diversos àmbits de l'extinció i la gestió del risc.

Les cremes prescrites permeten establir Punts estratègics de gestió (PEG), unes infraestructures d'extinció planificada, associades a una estratègia davant d'un incendi de disseny. Són emplaçaments clau per evitar la propagació d'un incendi forestal, faciliten al servei d'extinció la possibilitat de fer maniobres d'atac segures i són especialment importants per limitar l'abast de grans incendis forestals.

A més. les cremes d'erms i solars a entorn urbans permeten minimitzar l'impacte d'ignicions recurrents, així com amb el control de la vegetació d'una determinada zona es pot preservar i millorar l'habitat de determinades espècies vegetals i animals.

Un altre dels objectius de les cremes prescrites és millorar la pastura per a animals, que també col·laboren amb el manteniment de paisatges menys vulnerables a la propagació d'incendis.

Finalment, les cremes prescrites són també un suport bàsic per a la formació del personal operatiu de Bombers i també de diferents cossos d'extinció que existeixen a Europa.