25 de març de 2019
25.03.2019
Diari de Girona

Sant Julià de Ramis, primer ajuntament que demanda l'Estat perquè torni els diners republicans espoliats pel franquisme

Les 818.000 pessetes de l'època equivalen ara a 11,5 milions d'euros i el consistori creu que caldrà elevar el cas a Estrasburg

25.03.2019 | 09:32

Sant Julià de Ramis es convertirà en el primer ajuntament a portar l'Estat als tribunals perquè retorni els diners republicans espoliats pel franquisme.

A les acaballes de la Guerra Civil, la dictadura va qualificar de "moneda de l'enemic" tots els bitllets emesos pel bàndol republicà després del juliol del 36 i va obligar a retirar-los.

A Girona, allà on no hi havia cap sucursal, com és el cas de Sant Julià, els ajuntaments van haver de recollir-los entre la ciutadania i dur-los al Banc d'Espanya, on es van fer fonedissos. A Sant Julià es van entregar 818.784,50 pessetes de l'època, que ara equivaldrien a 11,5 milions d'euros.

Ara, amb l'ajuda d'un historiador i el bufet Delso Quintana, el consistori engega el camí per intentar recuperar-los. L'alcalde, Marc Puigtió, admet que el procés no serà fàcil, perquè segurament caldrà arribar a Estrasburg, però es mostra disposat a anar "fins al final" per restituir "la memòria històrica".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit