Un total de 700 casos d'arbovirosis -infeccions transmeses per determinats mosquits- es van confirmar a Catalunya entre el 2015 i el 2018: concretament, 371 de dengue, 183 de zika i 146 de chikungunya. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, adverteix que els casos d'aquestes malalties poden "anar a més" en els propers anys a causa del canvi climàtic i la canvi climàticglobalització. Davant aquesta situació, aquest dimarts s'ha presentat en una jornada amb experts el projecte de recerca Plataforma integral per al control d'arbovirosis a Catalunya (PICAT), que aglutinarà tots els actors implicats en el control d'aquestes malalties. La plataforma també utilitzarà models de predicció del risc d'aparició d'un brot epidèmic autòcton i s'obrirà a la col·laboració de la ciutadania.

En la mateixa jornada, la subdirectora General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha apuntat que seria "esperable" que es declaressin més casos autòctons d'aquestes malalties a Catalunya, després que es detectés el primer de dengue la tardor passada, i va assenyalar que "hem d'estar preparats".

La plataforma PICAT integrarà tots els professionals implicats en la detecció i control de les malalties que es transmeten per la picada de mosquits. "La plataforma concentrarà totes les dades dels diferents actors i generarà informació, com mapes de malalties o de risc, i una sèrie d'eines que, en funció del nivell de confidencialitat de la informació, tindran accés públic o privat", ha afirmat el doctor Israel Molina, de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de l'Hospital Universitari Vall Hebron. Així, entre altres eines, la plataforma crearà models de predicció del risc quan apareguin brots epidèmics autòctons, que es configuraran a partir dels casos notificats a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP), complementats amb les captures de mosquits i la col·laboració dels ciutadans. Es tracta de models de predicció pioners a Europa i que poden ser exportats a altres territoris.

Condicions idònies

A Catalunya, com a tota la regió mediterrània, es donen les condicions idònies per a l'emergència d'aquestes infeccions i l'aparició de casos autòctons. La presència del vector competent, el mosquit tigre, i la importació de casos d'aquestes malalties constitueixen una font d'introducció del virus. Cada any, a través de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya als registres de Malalties de Declaració Obligatòria (MDO) i del Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya (SNMC), es declaren un nombre significatiu de casos importats de països endèmics. Destaca el dengue, una de les 10 amenaces de salut pública prioritàries.