27 de març de 2019
27.03.2019
Diari de Girona

Cau una banda de l'Est que robava per tota l'AP-7 amb el mètode del «punxarodes»

Un operatiu dels Mossos facaba amb sis arrestats, que tenen centenars d'antecedents · Se'ls acusa de més de 30 fets en cinc mesos i de robar sobretot a turistes · Han actuat des de la Jonquera fins a Múrcia

27.03.2019 | 09:12

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat grup criminal implicat format per persones procedents de l'Est d'Europa i que estava especialitzat en realitzar furts a turistes per tota l'AP-7. Segons la policia actuaven des de la Jonquera fins a Múrcia i al sud d'Europa. I per aconseguir el seu objectiu, utilitzaven el mètode del "punxarodes".Agents de la Unitat Operativa de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra van detenir aquest dilluns els màxims responsables del grup en un dispositiu desenvolupat a l'àrea de Tarragona, en concret a Reus, a l'Ametlla de Mar i a l'Hospitalet de l'Infant.


Els detinguts, amb centenars d'antecedents policials, van invertir més de 9.000 euros en vehicles de lloguer d'alta gamma amb els quals cometien els furts i garantien una fugida ràpida

En els escorcolls als domicilis investigats, els Mossos han localitzat moneda de curs legal per un valor d' uns 25.000 euros, joies, electrònica i objectes sostrets, així com una arma de foc.

Els detinguts són sis homes, d'origen serbi i kosovar d'entre 35 i 50 anys.

Així és com actuaven els delinqüents:

La investigació es va iniciar fa cinc mesos, quan a partir de diverses identificacions i detencions, els agent svan poder començar a establir relacions estables entre els investigats. També se'ls atribueixen fets a altres vies ràpides, com a la C-32 a la Regió Policial Metropolitana Sud i a l'A-2 al seu pas per la Regió Policial Central a l'altura del Bruc.


Punxar la roda i distreure la víctima

El modus operandi utilitzat pels autors consistia en la modalitat de "punxarodes". Els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s'ha d'aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l'interior del vehicle.

En d'altres ocasions, donat el grau d'especialització adquirit, ja no els calia punxar la roda, simplement una vegada que havien detectat el vehicle que volien assaltar, el feien aturar al voral o en la mateixa àrea de servei de l'autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l'excusa d'ajudar-los, els autors distreien les víctimes mentre aprofitaven per sostreure'ls els objectes de l'interior del vehicle.

Centenars d'antecedents policials

Alguns dels detinguts, tots ells multireincidents, acumulen centenars d'antecedents policials i ja actuaven l'any 2012 quan els Mossos d'Esquadra els van detectar per primer cop i detenir en diverses ocasions i operatius policials.

Han quedat detinguts com a presumptes autors d'un total de 22 delictes de furt, 6 delictes de danys lleus, 7 delictes contra la seguretat del trànsit, 2 delictes de robatori amb violència i intimidació, 1 delicte de receptació, 2 delictes d'apropiació indeguda de vehicle, 1 delicte de robatori amb força i 7 delictes contra la seguretat del trànsit per conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir, a més de pertinença a grup criminal.

Fins ara, els investigadors han pogut implicar-los en més d' una trentena de fets comesos en els cinc mesos que s'ha allargat la investigació, tot i que no es descarta que estiguin implicats en centenars de furts. Tanmateix, els investigadors han pogut acreditar que haurien obtingut més de 50.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies, bosses de mà de marques de renom o electrònica.

La investigació ha comptat amb una estreta col·laboració entre la Fiscalia, el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus i la Unitat Operativa de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra.

La concessionària Abertis autopistes ha col·laborat activament amb els investigadors, facilitant l'ús del seu sistema de vídeo vigilància de seguretat.

Actuaven en dos grups i l'objectiu eren els turistes

Durant aquest temps, els investigadors han acreditat que els sis detinguts tenen un grau d'especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys i, que els membres de l'organització tenen uns rols definits a l'hora de perpetrar els fets. Actuaven en dos grups de tres membres, però es coordinaven habitualment i estaven dirigits pels dos caps. Escollien víctimes majoritàriament d'origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar, ja que vénen de vacances.

Els investigadors han pogut comprovar que ocasionalment han circulat fins a Brussel·les utilitzant les vies ràpides de França i, aturant-se a totes les àrees de servei que es trobaven pel camí diversos minuts. Així mateix, tots ells utilitzen documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan són detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles.

Vehicles d'alta gamma

Els detinguts, amb diversos antecedents a diferents països d'Europa, com ara França, Alemanya i Itàlia, utilitzaven vehicles de lloguer de gamma alta per garantir una fugida ràpida després de cometre els fets o per fugir de la policia en cas de ser descoberts. Es calcula que haurien invertit més de 9.000 euros en el lloguer d'aquests durant el temps que ha durat la investigació.

Un cop els Mossos els van detenir, el passat 25 de març, en el marc de les sus entrades i registres judicials, una a l'Ametlla de Mar, dues a Reus, dues a Hospitalet de l'Infant i una a Miami Platja, es van localitzar al voltant de 15.000 euros en efectiu i 10.000 en divisa estrangera de setze països diferents (francs suïssos, rubles russos, dòlars canadencs, dirhams, corones sueques, florints hongaresos, zlotys polonesos, shekels iranians, lires turques, rupies índies, kunes croates i corones txeques).

També van localitzar bosses de mà sostretes, telèfons mòbils, càmeres de fotografia i documentació dels membres de l'organització falsificada, així com una arma de foc real del calibre 6,35.

Els detinguts passen aquest matí a disposició judicial. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook