La Unitat de Cures Pal·liatives de l'hospital Santa Caterina de Salt ha estrenat vint llits d'última generació gràcies una donació de la Fundació Oncolliga Girona. L'entitat ha destinat 49.547,08 euros recollits a la cursa benèfica Oncotrail, a la compra d'equipament per a la unitat de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), que atén sobretot pacients de càncer.

La presidenta de l'Oncolliga, Lluïsa Ferrer i el director d'Oncotrail, Lluís Comet, han tingut l'ocasió de visitar la unitat i veure la utilitat i benefici dels nous llits per als malalts ingressats. Es tracta de llits articulats que permeten diferents posicions, amb dues baranes per banda que es mouen independentment de manera que faciliten la mobilitat del pacient. També inclouen un dispositiu de seguretat que sona quan el llit està desfrenat.

La Unitat de Cures Pal·liatives de l'hospital Santa Caterina atén els pacients que es troben en una fase avançada i progressiva d'un procés de malaltia que necessita tractaments i atenció molt especialitzada. Es caracteritza per patir una malaltia complexa, amb unes possibilitats de resposta als tractaments específics molt limitada, i amb la presència de símptomes múltiples i variables, que provoquen un impacte sobre el malalt i la família importants. En aquesta situació, els objectius de la unitat estan centrats en la millora de la qualitat de vida, la promoció de l'autonomia i l'adaptació emocional a la situació.

La unitat està dotada amb 18 llits i atén uns 400 pacients l'any, amb una estada mitjana de 14 dies. El 75% de les persones ingressades són malalts oncològics i el 25% amb altres malalties: respiratòries, cardíaques, insuficiència renal i malalties neurodegeneratives, principalment.

L'àrea d'influència de la unitat és el Gironès, la Selva i Pla de l'Estany, tot i que es treballa coordinadament amb la resta d'hospitals, els equips d'atenció primària, atenció domiciliària, i la xarxa sociosanitària de la Regió Sanitària de Girona.