L’estiu de 2015 el problema de l’aigua potable a Vilademuls va tocar fons. Les diverses avaries d’una xarxa antiga de subministrament d’aigua dels anys 80 i problemes en el funcionament dels dos principals pous del municipi, el de Vilafreser i el de Parets d’Empordà, van obligar a l’Ajuntament a protagonitzar restriccions en l’estació més càlida i seca de l’any.

L’alcalde del municipi, Àlex Terés, confessa que en el darrer mandat, l’Ajuntament ha enfocat gairebé tots els esforços en millorar el servei d’aigua, invertint uns 1,5 milions d’euros. Encara falta camí per recórrer, però el batlle confessa que en aquests moments, l’abastiment d’aigua està assegurat a tot el municipi.

Vilademuls és un municipi de la comarca del Pla de l’Estany integrat per 12 pobles, juntament amb 10 veïnats i agrupacions de masies, repartits en uns 62 quilòmetres quadrats de territori. Segons apunta Ràdio Banyoles, la inversió que l’equip de govern ha fet en els darrers quatre anys per resoldre els problemes amb l’aigua potable, permetrà comptar amb la quantitat suficient per als propers 20 anys.

Paral·lelament a les avaries de les canonades de la xarxa d’aigua del municipi que els hi costa suportar els canvis de pressió, l’alcalde de Vilademuls ressalta dos obstacles que van empitjorar la situació. En primer lloc, el febrer de 2015 es va detectar mercuri en el pou de Vilafreser, que va obligar «a tancar-lo immediatament i ens vam adonar que no teníem capacitat per abastir d’aigua a tots els veïns», explica Terés.

En segon lloc, el mateix afegeix que «fa dos o tres anys, va haver-hi un terratrèmol a la llera del riu Fluvià del poble d’Orfes, fent que el pou de Parets només pogués proporcionar el 50% de la seva capacitat». Terés explica que fa quatre anys, van mantenir una reunió amb els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en termes de subministrament d’aigua on es va determinar un pla d’actuacions per canalitzar i resoldre els problemes i, «gràcies a la seva ajuda i la feina de l’equip del govern municipal, hem pogut solucionar coses de forma intel·ligent».

Una de les primeres actuacions va ser la xarxa d’interconnexió entre Galliners i Vilamarí l’estiu de 2015, «que vam fer nosaltres mateixos i voluntaris, aconseguint oferir aigua, però de forma precària, ja que abans funcionàvem amb cisternes. Posteriorment, la Generalitat va proporcionar dues subvencions que van permetre consolidar aquesta interconnexió», subratlla el batlle. Un dels projectes clau ha estat la incorporació de dos nous pous, un a Terradelles i un a Vilafreser. Terés també destaca la instal·lació de «sistemes de cloració automàtica a diversos pous, telecontrols que permeten detectar fuites, i comptadors de tram a la xarxa que possibiliten localitzar les avaries i arranjar-les el més ràpid possible».

Una altra de les intervencions que es continua realitzant ara són els canvis de canonades en els trams més problemàtics de la xarxa: «Cada vegada que tenim una fuita ho reparem i, a més, optem per canviar el tub defectuós», tenint en compte que es tracta de material vell i dèbil. Durant aquests anys, el consistori ha prioritzat actuar en aquells trams més perjudicats de la xarxa, que té uns 40 anys i que van impulsar els veïns i veïnes del municipi amb materials finançats per l’Ajuntament. A tall d’exemple, «hem solucionat una franja problemàtica de Vilamarí en direcció a l’ermita de Sant Mer i un tram problemàtic de Terradelles», puntualitza Terés.

Pel que fa als projectes actuals i futurs, l’alcalde comenta que «estem fent obres de millora de la xarxa del poble d’Orfes, que inclou un sistema de cloració automàtica i canvi de canonades». L’Ajuntament també té previst construir dos nous dipòsits: un d’ells començarà aviat al nucli de Vilamarí, comptant amb una subvenció de l’ACA, i l’altre es vol instaurar a Sant Esteve de Guialbes, on hi ha un dipòsit al pati de l’escola que no compleix les normatives, amb previsió de tirar-lo endavant entre finals de 2019 i principis de 2020.

Millora dels camins

A banda de seguir treballant per proporcionar aigua potable de qualitat, un altre dels reptes del consistori és millorar l’estat dels camins, sobretot «tots els accessos a veïnats i masos», emfatitza Terés. En relació amb aquesta actuació, l’alcalde subratlla que s’ha previst començar els treballs per formigonar el poble de Galliners en un mes, projecte que ara està en fase de licitació.