L'Àrea Bàsica de Salut de Lloret-Tossa celebra aquest març 25 anys del seu naixement. Va ser el mateix mes, però del 1994, quan el CAP Lloret de Mar i el CAP Tossa de Mar van obrir les seves portes. Un quart de segle més tard, l'àrea bàsica compta amb un nou centre -el CAP Dr. Benito Rieral- i els professionals han agafat un rol participatiu en l'àmbit de la salut comunitària, per millorar la salut i el benestar de les persones i les comunitats, destaquen des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que gestiona l'ABS.

«Abans els metges no sortíem de la consulta, ara els professionals participem activament en l'àmbit comunitari, fent promoció de la salut per informar, educar sanitàriament els ciutadans i oferir-los els recursos necessaris», explica la doctora Imma Morató, directora de l'equip d'atenció primària Lloret-Tossa.

El programa Salut i Escola, de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, n'és un clar exemple, indica la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que recorda que amb aquesta iniciativa, els professionals de primària van a les escoles per promoure els hàbits saludables entre els joves o també hi ha el programa RCP que ensenya els nens i nenes a saber actuar ràpidament en una situació de risc.

També ha estat important la creació d'un servei d'atenció a domicili per atendre les necessitats dels pacients dins del seu entorn familiar. Fins ara és l'únic servei d'aquestes característiques que es pot trobar en l'àmbit de primària a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.