«L'equilibri entre l'excel·lència científica i excel·lència humana per empatitzar amb el pacient és el gran llegat d'Hipòcrates, el pare de la medicina, recordava aquest dijous a Girona Nikos Kastanos, cofundador del moviment hipocràtic.

Per reivindicar com a propi aquest llegat i valors com l'ètica, el respecte i l'acompanyament al pacient, la Universitat de Girona (UdG) ha celebrat el desè aniversari de la Facultat de Medicina plantant un arbre hipocràtic, un plàtan provinent de l'illa de Kos -sota el qual, diu la llegenda, Hipòcrates formava els seus deixebles mil·lenis enrere- al rectorat. El plançó, a més, està acompanyat per un bust del metge, obra de Pep Admetlla, que també evoca la figura d'un altre figura de la medicina clàssica, Esculapi.

El rector de la UdG, Quim Salvi, remarca que l'arbre és un símbol del compromís de la institució amb una manera de fer que ha d'impregnar totes les facultats, i ha lloat «els deu anys d'èxit» dels estudis de Medicina, que s'han convertit en «buc insígnia» de la universitat: valorada per la seva docència, amb bons resultats a les proves MIR -dels 75 estudiants que anualment s'examinen, un 98% supera la nota de tall a la primera convocatòria i en la segona, tots ells aconsegueixen una plaça per començar la residència- i que desperta «un interès més que evident» pels estudiants.

Per la seva banda, el degà de Medicina, Joan San, subratlla que aquesta filosofia humanista fa anys que ha arrelat a la facultat, potenciant a l'aula qüestions com la comunicació amb el pacient, però que cal seguir-hi treballant.

«Anem a una revisió del pla d'estudis i l'objectiu és apretar molt fort en els valors. Fer treballar més en àrees de lletres, filosofia... injectar una il·lusió que anem fent perdre progressivament als graduats», assenyala el neurocirurgià, apuntant, a més, que els centres sanitaris cada cop busquen «menys tècnics i més persones metges».