28 de març de 2019
28.03.2019
Diari de Girona

Projecte pioner a l'Alt Empordà pel dolor abdominal recurrent

L'hospital de Figueres i la UOC impulsen una iniciativa per detectar i tractar el mal de panxa vinculat amb factors emocionals, que es calcula que afecta entre un 10 i un 20% d'infants en edat escolar

28.03.2019 | 00:59
Projecte pioner a l'Alt Empordà pel dolor abdominal recurrent

La Fundació Salut Empordà i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han impulsat un projecte pediàtric a l'Alt Empordà per tractar i diagnosticar el dolor abdominal recurrent (DAR), mal de panxa relacionat amb factors emocionals i no fisiològics. La iniciativa inclou un protocol que ja s'està començant a aplicar als centres d'atenció primària de la comarca i l'atenció especialitzada de tot Catalunya per detectar aquest trastorn.
«El dolor que senten els nens és real, no se l'inventen», assegura la gastroenteròloga pediàtrica de la Fundació Salut Empordà, Núria Roig sobre el dolor abdominal recurrent , que es calcula que pateixen entre un 10 i un 20% dels menors en edat escolar però que, en canvi, es considera un trastorn «poc conegut».
El dolor és tal que, en molts casos, els infants que ho pateixen no poden fer vida normal durant períodes llargs de temps i, fins i tot, pot provocar absentisme escolar. Els nens i les famílies, però, topen amb el desconeixement i, en moltes ocasions, ni tant sols acudeixen al metge o, per contra, sotmeten als menors a llargs processos de diagnòstic que serien innecessaris.
De fet, segons Roig, només un 5% dels pacients amb aquesta dolència presenten problemes fisiològics o relacionats amb altres malalties. Per als que pateixen aquest trastorn no hi ha tractaments mèdics més enllà de la teràpia psicoeducativa. I és que es considera que hi ha diversos factors que el poden produir però, generalment, estan relacions amb temes psicològics, socials o biològics.
Per promoure el seu diagnòstic i donar informació als afectats, l'hospital de Figueres i la UOC han impulsat el projecte DAREmpordà, un web informatiu i un protocol que ja s'està començant a implementar als centres d'atenció primària de la comarca i també en àrees especialitzades de tot Catalunya.
La iniciativa va néixer fa anys amb l'eina terapèutica en línia anomenada DARweb, creada per la UOC, on s'ofereix als pacients diagnosticats una teràpia de diverses setmanes per afrontar la dolència.
El DAREmpordà, fruit de la col·laboració entre la Fundació i la UOC, es va començar a gestar l'octubre del 2017. La primera fase ha consistit en l'elaboració del protocol i la creació de materials de suport i ara s'ha endegat la segona, que consisteix en «provar» el protocol de detecció i, si funciona, exportar-lo a altres llocs.
Roig explica que, en molts casos, la informació és suficient per posar punt i final als dolors. Per això, el web vol ser un punt de trobada per als afectats però també un lloc de divulgació i sensibilització social així com una eina de treball per als professionals.
Conté informació mèdica, recomanacions i estratègies per alleugerir el dolor. També permet als que pateixen el trastorn i a les seves famílies compartir les seves experiències i, alhora, compta amb un informe mèdic que els facultatius poden fer arribar als centres educatius perquè coneguin la dolència.
A més, en cas que els pacients diagnosticats no experimentin cap millora, se'ls ofereix la opció de la intervenció psicoeducativa del DARweb, basada en la teràpia congnitiva-conductual desenvolupada per un grup d'investigadors de la UOC i que s'ha revelat de gran utilitat per tractar aquests casos.
«Si tot i així, els menors no es troben millor, finalment el pediatre els pot derivar al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l'Alt Empordà per seguir una teràpia presencial», expliquen els resonsables de la inicativa.
La gastroenteròloga pediàtrica insisteix en la importància del diagnòstic i d'oferir informació perquè «un 50% d'aquests menors que pateixen els dolors quan són petits poden patir altres problemes relacionats, per exemple, amb l'ansietat quan són adults».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook