La Fundació Lluís Coromina i la Fundació Pasqual Maragall presentaran aquest dissabte a Banyoles el llibre Records, una publicació que serveix de reconeixement a la figura del President de la Generalitat i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall. És una eina per sensibilitzar sobre l'Alzheimer i per a recaptar fons per investigar sobre aquesta malaltia. L'acte, que serà la primera presentació del llibre a la demarcació, es farà a les 7 de la tarda a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles.

Les fundacions Coromina i Maragall inicien, amb la presentació del llibre, un primer acte de col·laboració. Les dues entitats han manifestat el compromís de treballar i buscar vies per executar nous projectes.

L'acte s'iniciarà amb un parlament de Cristina Maragall, portaveu de la Fundació Maragall, i la projecció d'un vídeo sobre la malaltia de l'Alzheimer. Tot seguit s'iniciarà un diàleg entre dos banyolins íntims col·laboradors de Maragall: el seu secretari personal, Salvador Sarquella, i Joan Solana, exalcalde de Banyoles. Ricard Planas, periodista i director de la Fundació Lluís Coromina, conduirà la conversa.

A l'Ajuntament de Barcelona, Sarquella va ser el seu secretari personal, on va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat. Fins fa dos anys era el cap de la seva oficina: «Són molts anys al seu costat, des de l'alcaldia de Barcelona fins a responsable de l'oficina del President. Actualment ens veiem un o dos cops per setmana, ens fem companyia. Mantinc l'admiració per a un gran home i alhora una enyorança per un amic que es va esmunyint».

Solana era alcalde de Banyoles quan la ciutat va ser subseu dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i també va ser delegat del departament de Cultura de la Generalitat a les comarques gironines durant el govern de Maragall a la Generalitat. Es van conèixer els anys 80 i des de llavors sempre han tingut complicitat. «Si he de definir la meva relació amb Pasqual Maragall faria servir dues paraules: deixeble seu, en el sentit equivalent al d'un alumne, i amic en la distància, perquè tot i que no érem de veure'ns sovint sempre hem mantingut el contacte i hem parlat de tots els temes», recorda Solana.

Records de 40 amics de Maragall

L'octubre de 2007 Pasqual Maragall va fer públic que havia estat diagnosticat d'un principi de la malaltia d'Alzheimer i va deixar clara la seva voluntat de fer-hi front: «Vull ajudar a derrotar aquesta malaltia, perquè enlloc no està escrit que sigui invencible». Aquest va ser el seu compromís, que es va traduir en la creació de la Fundació Pasqual Maragall l'abril de 2008.

Per commemorar el seu desè aniversari, la Fundació va reunir 40 amics de Pasqual Maragall i els va demanar que compartissin un record inoblidable viscut amb ell. El resultat és el llibre Records, editat en català i castellà per RBA. Hi han participat, entre d'altres, Jordi Basté, Carmen Cervera, Javier Mariscal, Eduardo Mendoza, Julia Otero i Sílvia Pérez Cruz.