La Garrotxa de les comarques gironines i una de les que en tenen més de Catalunya. Ho va afirmar ahir la directora de l'Agència Catalana de Consum, Elisabeth Abat, en l'acte de presentació de la memòria de consum de l'Oficina de Consum de la Garrotxa.

Abat va definir l'Oficina de Consum de la Garrotxa com un referent i va considerar que l'alt percentatge de solucions ha estat el motiu d'un augment del 30% en el nombre de reclamacions.

El 2018, els habitants de la Garrotxa van presentar 657 reclamacions, de les quals en van resoldre el 74,82%.

Segons la responsable de l'Oficina Anna Beltran, la gent es va queixar dels serveis de telecomunicacions (203), dels serveis de llum, aigua i gas (117), dels serveis generals (102), dels serveis financers (61) i del transport de passatgers (101).

Beltran va ressaltar la importància de demanar factura per qualsevol compra o servei per poder reclamar o tornar el producte en el termini de 14 dies.

Ella mateixa va explicar que va ser convidada a una reunió en un hotel destinada a presentar i vendre productes de salut per a persones grans o amb malalties. Va definir aparells de resoteràpia i magnetoteràpia. Va poder comprovar que feien la venda sense donar la factura i, consegüentment, el comprador es quedava sense la possibilitat de desdir-se de la compra.

Va apuntar que les persones grans són l'objectiu de bona part de les vendes fetes amb sistemes de publicitat agressiva. Va ressaltar que la prohibició de la venda a domicili de serveis d'energia ha reduït a zero les queixes per abusos en les vendes a la porta.

Va destacar que hi va haver persones que van rebre factures de la companyia d'aigua per valors de set o vuit mil euros. Van comprovar la causa de l'elevat preu de les factures i es tractava de fuites d'aigua. Beltran va explicar que en aquestes situacions l'Agència es dirigeix a la companyia de l'aigua perquè apliqui la normativa de fuites. Llavors fan una factura nova, en la qual tenen en compte que l'elevat consum d'aigua ha estat per una fuita.

Segons ella, un 17,81% de les reclamacions van ser per serveis bàsics de llum, aigua i gas. Va precisar que en la major part dels casos van ser reclamacions per tarifes i factures que no s'ajustaven amb el que la gent havia gastat.

També va destacar les reclamacions referents al transport aeri derivades de les vagues d'estiu en el sector.

Beltran va apuntar que fan campanyes de prevenció perquè la gent estigui informada. Són accions fetes amb concursos i xerrades.