La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha imposat sobre la jutgessa i titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo i principal investigadora del cas Manga i altres operacions de corrupció, Pilar de Lara, una sanció de set mesos i un dia de suspensió de les seves funcions per una falta «molt greu» en la desatenció en l'exercici de les seves competències judicials i també per generar retards sense justificació aparent en les causes penals que instrueix. En ser una inhabilitació superior als sis mesos, De Lara perd la plaça al Jutjat de Lugo i haurà de tornar a concursar per poder exercir d'aquí a uns mesos a un altre jutjat.

Aquests fets es fan públics una setmana després que la jutgessa signés un acte en el qual comunicava a uns 60 polítics, empresaris i treballadors municipals que hauran de declarar com a imputats pel cas Manga. Segons detalla el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG), la suspensió de la jutgessa es farà efectiva quan acabi el mes de marge que la magistrada té per recórrer l'acusació davant el CGPJ. Si el Poder Judicial ratifica la sanció, hi hauria la possibilitat d'interposar un recurs contenciós-administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

En aquestes circumstàncies, en cap moment es paralitzarien les investigacions obertes sinó que quedarien en mans de la persona substituta. L'advocat de De Lara, Agustín Azparren, ha negat les causes que se li imputen a la seva clienta, subratllant que «el que s'aconsegueix amb això és treure-la del jutjat» i que recorreran a la sanció.

Recuperació del cas Manga

Fa una setmana, Diari de Girona va avançar que la jutgessa Pilar de Lara recuperava la investigació de l'operació Manga, citant a declarar uns 60 investigats per mitjà de videoconferència com a imputats en el cas de corrupció política que es va començar a destapar fa sis anys.

A tall de recordatori, l'inici del cas se situa el passat 14 de febrer de 2013 amb la intervenció del Servei de Vigilància Duanera (SVD) a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, a l'oficina de Xaloc -Diputació de Girona- i al Patronat de Turisme de la Costa Brava. Altres organismes on s'han investigat diversos càrrecs són els ajuntaments de Girona, Figueres, Blanes, Tordera, Sant Feliu de Guíxols, Begur, Riudarenes i Castell-Platja d'Aro, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Esparreguera, Calafell i Moià. La investigació suposa la recerca de 25 expedients oberts, i fa referència a fins a 10 tipus de delictes.