La temporada de creuers als ports de Palamós i Roses portarà per primera vegada a la història més de 60.000 passatgers i deixarà un impacte de 4,3 milions d'euros al territori. Els dos ports mantindran el mateix nombre d'escales de l'any passat (en total, n'hi haurà 54) però el que creixerà, i molt, seran els creueristes, ja que se n'esperen fins a un 18% més que el 2018. La temporada començarà el 8 d'abril i s'allargarà fins al 28 d'octubre. En el marc de la presentació de la temporada que va tenir lloc ahir, el president de Ports i conseller de Territori, Damià Calvet, va reclamar a l'Estat que «es posi les piles» perquè Palamós pugui ser frontera Schengen, i assegura que la Generalitat «no s'aturarà» fins a aconseguir-ho.

Damià Calvet va subratllar ahir que aquest creixement de passatgers va en la línia dels dos darrers anys (el 2018 va ser d'un 13% i el 2017 d'un 7%), afegint que l'augment de creueristes es troba «molt per sobre» de la mitjana de la darrera dècada, en què el percentatge se situa a l'11%. La temporada s'engegarà d'aquí a dues setmanes. Concretament el 8 d'abril, Palamós rebrà la primera de les 46 escales, que portaran 54.000 creueristes al port baix-empordanès (un 18% més en relació al 2018). A Roses la temporada començarà més tard, cap al 20 de maig. Aquí hi haurà vuit escales, que portaran 6.000 passatgers (un 15% més respecte a l'any passat).

Calvet va subratllar que el 2019 és «l'exemple» de la desestacionalització. «Això permet repartir millor l'impacte econòmic, no concentrar-lo tan sols al pic de l'estiu, i apostar per la qualitat», va afirmar el mateix. De fet, per aquest ordre, els mesos en què hi haurà més afluència de creuers seran maig, setembre i agost. Durant aquesta temporada, hi haurà 10 línies de creuers que visitaran els ports de la Costa Brava. D'aquestes, un 70% són de luxe, tenint en compte que la majoria de turistes, fins al 87%, viatjaran en companyies de categoria estàndard.