La formació dels pares ha estat un dels beneficis més importants de la creació de l'entitat TEA Garrotxa creada fa una any. La presidenta de l'Associació Vanessa Catalán , va explicar que els coneixements ajuden els pares a no caure en mans de desaprensius o de gent que no té la formació necessària en el tractament de l'autisme

L'associació va ser creada l'any passat per tal de donar suport a les famílies amb nens amb el síndrome de l'espectre autista. Fa un any, eren cinc famílies que volien donar-se suport i millorar la formació i la integració social dels seus fills.

Segons la presidenta, ara són 23 famílies -entre monoparentals i biparentals- les que s'han associat. Representen els interessos de 20 nens i nenes de 3 fins a 12 anys i de tres adolescents de 12 fins a 14 anys. Es calcula que a la Garrotxa hi ha uns 40 nens i nenes de 3 a 12 anys amb trastorn autista.

El Trastorn de l'espectre autista (TEA) és el terme general que dóna nom a un grup de trastorns complexos del desenvolupament cerebral (neurodesenvolupament). Aquests trastorns es caracteritzen per presentar diversos graus de dificultat en la interacció i la comunicació social, així com per la tendència realitzar conductes repetitives.

Pel que fa als pares, va apuntar: «Tenir un fill que estigui dins de l'espectre de l'autisme implica afrontar reptes diferents, vol dir que molt del que sabíem sobre la criança dels fills en molts casos serà insuficient». I va afegir: «Els reptes als quals les famílies i els cuidadors ens hem d'enfrontar són múltiples, i obliga a les famílies a formar-se en múltiples disciplines, i generalment a marxes forçades».

Per això, va considerar les activitats dirigides als pares com una de les experiències més importants de l'any passat. «La informació de qualitat ens ajuda a entendre què és exactament el Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) i per tant ens ajudarà a afrontar amb més serenitat la situació», va valorar.

Ha definit que els nens passen molt de temps amb la família i en canvi és habitual, que la intervenció i atenció a persones amb TEA es realitzi en gabinets ó consultes. Va considerar que és important que el tractament surti de la consiulta i continuï dins la família. Per això és bàsic que els pares tinguin recursos per afrontar bona part de les alteracions en el filtratge o en l'organització dels estímuls sensorials que reben i que els genera dificultats en el dia a dia.

Com a exemple, va exposar: «un nen o nena amb hipersensibilitat al tacte pot no acceptar portar pantalons texans perquè no suporta la sensació sobre la seva pell o una nen o nena amb hiposensibilitat vestibular pot necessitar girar constantment les mans». Aixi doncs, una terapeuta especialitzadava va identificar els dèficits en el processament sensorial de cada nen i va estudiar de quina manera aquests afecten àrees com la flexibilitat, el llenguatge, el joc o la socialització.

Posteriorment, a les sessions de treball terapèutic dedicat als aspectes sensorials, la professional va entrenar els sentits dels nens per tal de regular comportaments i conductes que sovint apareixen davant de determinats estímuls sensorials. Els sentits afecten àrees com la flexibilitat, el llenguatge, el joc o la socialització.

Els tallers també van tenir una part dedicada als límits. Segons va explicar Vanessa Catalán, els límits són activitats dedicades a ensenyar la manera de determinar horaris per als àpats, per al joc o per l'estudi i fer que els nens ho acceptin amb normalitat i que s'hi adaptin. «Si a les 6 de la tarda s'acaba el temps de jugar i comença el de fer els deures, s'ha de fer complir», va considerar.

Altres activitats que van fer, segons ella, van ser teatre i poliesport. El primer els beneficia perquè els ajuda a treballar aspectes psicològics com ara l'expressió de les emocions.

El segon és esport amb atenció individualitzada. Va haver-hi professionals de l'esport que l'any passat van fer atenció en l'esport a nens autistes.

Diada blava

Per tal de celebrar el dia mundial de conciènciació sobre l'autisme, l'entitat Trastorn de l'Espectre Autista Garrotxa ha programat una festa blava. La festa tindrà lloc el dissabte dia 13 d'abril a partir de les 6 de la tarda, al Firal Petit d'Olot.