Més de 80 professionals han assistit aquest dijous a la conferència «Humanitzar i cuidar al final de la vida» que s'ha organitzat a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona com a tret de sortida del V Cicle de Reflexions sobre la vida i la mort. El cicle, organitzat per Fundació Mémora i la Regió Sanitària de Girona del Servei Català de la Salut, pretén fomentar i integrar els conceptes d'ètica en la pràctica diària de tots els professionals de la salut i dels serveis socials.

L'acte s'ha iniciat amb la benvinguda per part de Xavier Poch, delegat territorial de Mémora, i Xavier Burjons, cap de la unitat d'Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària de Girona del Servei Català de la Salut. A continuació ha estat el torn de Josep Paris, director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora, qui ha remarcat la importància de prestar atenció al final de vida a nivell assistencial. Es tracta d'un dels temes que més preocupa a tots els professionals del sector i mostra d'aquest fet n'és l'èxit d'assistents.

Acte seguit ha tingut lloc la conferència inaugural «Humanitzar i cuidar al final de la vida», a càrrec del doctor José Carlos Bermejo, doctor en teologia, qui ha tractat d'humanitzar el final de vida, i que en paraules de l'expert, «suposa un desafiament per aconseguir un món millor. Hem de ser conscients que el destinatari de la nostra atenció i la nostra cura és una persona».

Així, durant la seva intervenció, Bermejo ha tractat a nivell teòric diferents síndromes relacionades amb les cures pal·liatives per introduir, a continuació, les competències més relacionades amb aspectes relacionals, emocionals, ètics i espirituals que juntament amb la part tècnica conformarien les competències professionals en el procés de final de vida. Així mateix, ha recalcat la importància de l'empatia terapèutica dins del sector.

Com en altres edicions, a més de la conferència inaugural, el cicle es completarà amb dos tallers que tindran lloc a l'Espai de Suport Mémora de Girona. Concretament, el taller «Comunicació de males notícies» es realitzarà el 9 de maig i anirà a càrrec de Xavier Savin, psicòleg general sanitari. «Gestió de les emocions» serà el títol del segon taller que tindrà lloc el 6 de juny a la mateixa hora i que impartirà Lola Cabrera, psicòloga especialitzada en dol i pèrdues.