Els Bombers de la Generalitat fa mésde 20 anys que actuen en zones forestals que s'anomenen cremes prescrites. A finals de març, en concret el dia 28, en van fer una a la zona del Cortal de Camprodon, a prop de Rocabruna.

Els Bombers van actuar en 2,5 hectàrees i s'hi van destinar una quinzena d'efectius. Part d'ells, de parcs de la zona que van aprofitar per fer pràctiques, així com altres efectius de tot Catalunya. Les cremes prescrites consisteixen a aplicar foc real en una zona per prevenir i minimitzar els incendis així com recuperar i gestionar el territori.

El sotinspector i tècnic del GRAF (Grup d'Actuacions Forestals) dels Bombers destaca que una «crema prescrita no atura un incendi però sí que provoca que el comportament en cas de foc sigui menor i així serà més fàcil apagar-lo».

D'aquest tipus d'actuacions, el cos en fa diverses al llarg de l'any i segons l'època es traslladen a un punt o altre de Catalu­nya. En els pròxims dies en faran a la zona del cap de Creus i aquí, per exemple, actuen d'acord amb els gestors del Parc. Aquestes actuacions eliminen vegetació i, per tant, es redueix la càrrega de combustible en zones importants, de manera que es redueix i minimitza el risc d'incendis forestals.

Nebot recorda que, a més, es preserva la flora i fauna. I que un altre dels objectius és millorar la pastura per a animals, que també col·laboren amb el manteniment de paisatges. Els GRAF són els encarregats de determinar les condicions de les cremes.