El Departament d'Educació estarà vint dies sense cobrir les baixes de mestres i professors que sorgeixein a les escoles i els instituts, ja que aquest dimecres 3 d'abril ha celebrat l'últim acte per nomenar substituts abans de Setmana Santa i no en farà cap més fins al dimarts 23. D'acord amb el calendari escolar, les classes s'aturaran entre el 15 i el 22 d'abril.

Qualsevol interrupció de l'activitat escolar, com el pont de la Puríssima al desembre i les vacances de Nadal i Reis, frena la cobertura de baixes docents als centres educatius, de manera que la Conselleria postposa la contractació d'interins fins a la represa de les classes.

Aquesta mesura permet estalviar diners en nòmines, però la seva durada s'ha anat accentuant al llarg dels últims anys i l'administració cada vegada deixa de nomenar substituts amb més antelació. Aquesta tendència queda exemplificada ara, quan la cobertura d'absències a les escoles per baixa mèdica o per qualsevol altra circumstància imprevista s'ha suspès dotze dies abans de què comencin les vacances -amb un cap de setmana i set dies lectius pel mig.

La meitat de nomenaments

L'habitual és que la Conselleria celebri dos actes setmanals de nomenaments telemàtics a cadascun dels seus serveis territorials, programats els dimarts i els divendres entre la 1 i les 2 del migdia. D'aquesta manera, cada mes solen realitzar-se entre vuit i deu actes -en funció del nombre de setmanes- per designar substituts i oferir als centres el personal docent que els falta. Aquest abril, però, només se'n faran quatre: el celebrat aquest dimecres, el dia que es reprendran les classes (23), el divendre d'aquella mateixa setmana (26) i el dimarts 30.