L'Ajuntament d'Olot ha demanat un aclariment a la Junta Electoral per aclarir si ha de treure la recreació del quadre La càrrega . Segons va explicar ahir l'alcalde, Josep Maria Corominas, la tarda del dimecres, dia 3 d'abril, l'Ajuntament va rebre una ordre de la Junta Electoral que mana la retirada de la façana de pancartes, llaços, estelades i quadres entre altres.

Davant de l'al·lusió als quadres, l'Ajuntament va demanar a la Junta Electoral si el mandat fa referència al quadre que recrea La càrrega de Ramon Casas. Corominas ha explicat que esperen una resposta en les pròximes hores. En el cas que efectivament l'ordre sigui que s'ha de retirar la càrrega, l'Ajuntament presentarà un recurs. Si després del recurs, l'ordre continua, l'alcalde va apuntar que retiraran el quadre. «Acceptarem el que ens mani la Junta Electoral, tot que hi estem en desacord», va expressar. «La guerra aquesta no arriba més enllà i no vull que els Mossos vinguin a treure-la», va apuntar.

L'alcalde va explicar que el quadre és una iniciativa de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa que, segons el seu criteri, no té cap incidència amb els propòsits dels electors.

«Que hi ha gent que se sent ofesa pel quadre, hi estic d'acord», es va posicionar. No obstant això, Corominas va considerar que el quadre fa un any que està a la façana i exposa diferents versions de La càrrega relacionades amb el Procés. «Això no determinarà si la gent vota més a la dreta o a l'esquerra», va reiterar.

Segons ell, tampoc influïa en el vot la pancarta que duia el lema «Llibertat presos polítics» i, fa pocs dies, la van haver de traslladar a la paret d'una casa situada al costat de l'Ajuntament perquè la Junta Electoral ho va manar.

Quadre polèmic

L'objectiu dels membres de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa vol provocar reaccions amb les interpretacions de La càrrega relacionades amb el procés i el judici dels líders independentistes. Ho van aconseguir quan van posar la bandera del PSC en mans d'un dels guàrdies. Encara ho van fer més en l'edició anterior a l'actual quan van relacionar els líders unionistes amb el cas de «la manada».

El quadre que hi ha ara és una recreació de l'execució pública per escorxament del díptic de Gerard David El judici de Cambysses, L'escorxament de Sisamnes, de 1498. Els autors, el col·lectiu la Matraca, han substituït part dels retrats originals pels retrats dels set jutges de l'actual Tribunal Suprem més la del rei Felip VI.