L'Àrea d’Urbanisme i Activitats de l'Ajuntament de Banyoles va començar fa un mes a promoure una enquesta de mobilitat escolar, dirigida sobretot als centres educatius de la capital del Pla de l'Estany, tot i que està oberta a tothom, per fer una revisió dels camins i cobrir les necessitats dels infants i joves que cada dia han de desplaçar-se per anar a l’escola. El qüestionari està publicat a la pàgina web del consistori i es pot resoldre de forma online fins al 2 de maig, tal com indica l'enquesta.

El regidor d'Urbanisme i Activitats de l'Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, explica que "en el ple municipal del passat 25 de març, es va aprovar el Pla Director de la Bicicleta. El projecte ha analitzat la xarxa ciclable que tenim a Banyoles i fa propostes de millora i creixement. Amb aquest pla, es pretén que tots els equipaments, tant escolars, esportius o culturals, quedin connectats amb rutes que es poden fer en bicicleta, ja que des de l'Ajuntament volem promoure la mobilitat a través d'aquest vehicle de forma segura". Paral·lelament, Tubert exposa que "començarem a fer una revisió de la xarxa de camins escolars, iniciativa que va lligada al Pla Director perquè les xarxes ciclables coincideixen moltes vegades amb les rutes dels infants i joves. Per aquest motiu, ara estem realitzant l'enquesta de mobilitat escolar, que s'ha facilitat a tots els nivells d'infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de Banyoles, així com als pares dels alumnes i als professors".

El mateix regidor especifica que el qüestionari s'ha fet arribar als centres comptant amb la col·laboració dels equips directius dels equipaments educatius, ajudant així a fer difusió de la iniciativa. A tall d'exemple, Tubert explica que "a primària, s'ha demanat que es treballin les preguntes a casa amb l'ajuda dels pares, mentre que a secundària s'aborda el projecte a les sessions de tutoria". Pel que fa al calendari, Tubert apunta que "el qüestionari va començar fa un mes, però l'hem allargat fins a principis de maig per obtenir el màxim de participació, tenint en compte que ja portem més de 500 respostes", dada que el regidor percep com un "gran èxit", i considera "que serà una informació molt valuosa per millorar la xarxa de transport escolar". Tubert especifica que hi han participat tots els centres educatius de Banyoles, que en són una desena.

Les preguntes

L'enquesta comença demanant a quin centre educatiu s'accedeix, així com el curs o si es tracta de personal docent o no docent. Seguidament, s'esmenten preguntes com: "Quin és el vostre principal mitjà de transport per anar a l'escola/institut?", "Per què trieu anar a l'escola/institut amb aquest mitjà de transport?", o "Quines dificultats trobeu en el trajecte de casa a l'escola/institut?", entre altres qüestions.