L'Ajuntament de Roses ha començat els treballs d'arranjament de la torre medieval i la muralla oest del claustre del Monestir de Santa Maria de Roses. Les obres permetran la seva consolidació i posar-ho en valor. Els treballs compten amb un pressupost de 71.995 euros i contemplen fer obres per permetre l'accés fins a la torre.

La torre presenta deficiències a la coberta i ha anat perdent carreus de les parets. Els treballs consolidaran els coronaments de la muralla i de la torre per evitar que entri aigua i alhora evitar despreniments.

L'Ajuntament construirà una escala per accedir a la torre en previsió que s'espera fer-hi visites. La part superior es convertirà en un espai-mirador sobre aquest element arquitectònic.

El monestir de la Ciutadella està situat dins el recinte, per això des de la seva part superior es té una àmplia panoràmica. L'indret on hi ha les restes del monestir de Santa Maria va ser prèviament ocupat per l'antiga colònia grega i també per la romana. A la zona hi ha restes d'edificacions des del segle XIV, una necròpolis i una església paelocristiana on hi ha l'església romànica de Santa Maria. Aquesta va dependre del monestir de Sant Pere de Rodes fins que es va independitzar.

Al segle XI es va consagrar una nova església, que són les restes que ara es poden veure. El monestir va ser abandonat i al segle XVIII va quedar en ruïnes.

A banda d'aquestes obres, l'Ajuntament ha finalitzat recentment altres treballs per anar refent parts de la Ciutadella.

Muralla exterior

Al recinte fortificat han acabat les tasques a la muralla de la Porta de Terra que han permès, segons ha remarcat l'Ajuntament, aturar la degradació d'aquest espai i recuperar la seva fisonomia i visió exteriors.

La recuperació dels glacis i dels perfils dels llençols de muralla ha consistit en la reposició del material de pedra picada i de la maçoneria que conformaven els murs de defensa, seguint les pautes d'intervencions recents.