El director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha demanat més eines perquè la policia pugui fer front als robatoris en interior de domicili i a les plantacions de marihuana que han convertit Girona en l'“hort d'Europa”, així com modificar el Codi penal i la Llei d'enjudiciament Criminal.

Albert Ballesta ha fet aquestes declaracions a l'Auditori de Girona durant l'acte commemoratiu del dia de les ‘Esquadres’ de la Regió Policial de Girona, en el 300 aniversari de creació del Cos de Mossos d’Esquadra.

En el seu discurs, el director dels serveis territorials d'Interior a Girona ha recordat que estan en contacte permanent amb els municipis de la demarcació i tracten les seves “inquietuds” sobre la seguretat, en la que destaquen com una “xacra” els robatoris amb força en domicilis.

Tot i que encara no s'han fet públiques les xifres del 2018, segons fonts policials hi hauria més de tres robatoris diaris a domicilis, cosa que ha convertit aquests delictes en la segona “prioritat” per als Mossos d’Esquadra, darrere del terrorisme islàmic.

En aquest sentit, s'ha referit a un article escrit al febrer pel president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, titulat “Robatoris en domicilis: és necessària una reforma urgent”, que parlava de la inquietud dels alcaldes de la comarca de la Selva, que van coincidir en el diagnòstic de la necessitat d'un canvi legislatiu.

A l'article, Lacaba apuntava que els robatoris en interior de domicili “són un dels delictes que més alarma social generen” i apuntava que ja era hora “que es doni una resposta seriosa i eficaç a la ciutadania i això està en mans de la classe política ”.

Per a Ballesta caldria que el nou Parlament sorgit de les pròximes eleccions del 28 d'abril “afronti amb valentia la modificació del Codi penal i de la Llei d'enjudiciament Criminal”.

Sobre el gran augment de plantacions de marihuana, ha assenyalat que "les penes en altres països són molt més dures”, cosa que fa que la proximitat amb França hagi convertit les comarques de Girona “en l'hort de la marihuana d'Europa”.

Això crea, ha sostingut, “situacions molt complexes en molts llocs on es percep socialment una situació d'impunitat que genera estupefacció en els ciutadans”.

Segons ell, la resposta a per què les comarques de Girona són plenes de cultius de marihuana i, en canvi, això no ocorre a la veïna França, és que “cal canviar la norma”.

Durant l'acte de commemoració de la creació de la Policia Catalana també s'han lliurat les felicitacions a membres del Cos, a Policies Locals i a ciutadans.