09 de abril de 2019
09.04.2019
Diari de Girona

Les entitats ecologistes uneixen esforços en una nova coordinadora, SOS Pirineu

La plataforma demana ser present a totes les comissions vinculades a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern

09.04.2019 | 00:18
Les entitats ecologistes uneixen esforços en una nova coordinadora, SOS Pirineu

La coordinadora SOS Pirineu, que aglutina diferents plataformes i que va començar a treballar ahir amb la signatura d'un manifest conjunt, vol ser present «en totes les comissions possibles» sobre la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. L'objectiu, segons la presidenta de l'associació Salvem la Molina, Núria Martí, és poder «exercir un control» de tot allò que es proposi. El manifest que han signat les plataformes de la nova coordinadora SOS Pirineus al·lega que els efectes que té el canvi climàtic sobre la serralada fan difícil «assegurar» la viabilitat de dur a terme uns Jocs d'Hivern l'any 2030.

A més, defensen que cal replantejar el model de turisme de neu i creuen que el projecte pot comportar «moviments especulatius» i una certa destrucció «irreversible» d'aquest territori. Per aquest motiu, consideren que cal un «debat públic en profunditat» sobre la candidatura.

Des de SOS Pirineus demanen un «règim efectiu» que protegeixi les zones forestals i els espais d'interès natural i paisatgístic, impulsar suports de cara a sol·licitar que aquest territori pugui ser declarat Reserva de la Biosfera, convertir els boscos en àrees no urbanitzables, aconseguir que les administracions amb competències en urbanisme «vetllin» per la preservació de la zona o instar a la Generalitat i el Parlament a aprovar un «paquet de mesures» per garantir un model socioeconòmic «digne» pel Pirineu.

La nova coordinadora aglutina plataformes com Aturem el polígon de la carretera de Les Lloses, Salvem la Molina, o Salvem Salau. Durant la presentació de l'entitat ahir a la Seu d'Urgell, alguns dels seus integrants han exposat la «problemàtica» que hi ha a la seva zona.

D'aquesta manera, la presidenta de Salvem la Molina, ha demanat que l'Ajuntament d'Alp impulsi un nou POUM i que s'executi el que dictamina vuit contenciosos administratius i una querella criminal per, diu, diverses «irregularitats urbanístiques».

L'objectiu de SOS Pirineu és el de denunciar aquells projectes que puguin afectar negativament al desenvolupament sostenible d'aquest territori, a més d'impulsar una campanya de debat públic i de defensa de l'entorn.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook