El passat 15 de març, l'assemblea del Manípul de Manaies va aprovar per unanimitat, «i amb un espontani i emotiu aplaudiment» la presència de dones en l'agrupació de forma oficial. El vicepresident de l'entitat, Miquel Rustullet, subratlla que «els nostres estatuts no tenen límits, estan oberts a tothom, tant pel que fa als càrrecs com en el fet de ser soci o sòcia. En diverses ocasions hem fet sortir dones, però fins al març no hem pogut consolidar la seva participació». En l'edició d'enguany, Rustullet apunta que s'ha previst que desfilin un total de 8 dones en els diferents esdeveniments, el primer dels quals va tenir lloc diumenge passat, dia en què es va celebrar la sortida dels joves menors de 25 anys i en què van participar set de les vuit noves incorporacions femenines. Les properes exhibicions «manaies» tindran lloc el dijous i el divendres d'aquesta setmana.

La necessitat de fer oficial la participació de dones en l'agrupació dels Manaies es va començar a covar l'any passat, en el marc de la jornada de valoració de com havia anat la celebració d'aquell any. El vicepresident del Manípul, Miquel Rustullet, afirma que, en una reunió celebrada el 10 de desembre per part de la junta directiva, es va decidir que s'inclouria un punt en l'ordre del dia de l'assemblea que consistís a votar sobre la incorporació de dones a l'associació. En l'assemblea que va tenir lloc el passat 15 de març, es va portar aquest punt a votació. «En total som uns 550 socis, dels quals hi ha uns 220 manaies en actiu, i en les nostres assemblees hi solen participar més de 160 persones», concreta Rustullet, tot afirmant amb entusiasme que el 15 de març és una data que marca la diferència perquè es va aprovar per unanimitat que les dones poguessin participar de forma oficial al Manípul de Manaies.

El missatge principal del punt aprovat que va presentar el membre de la junta Salvador Duran diu el següent: «La formació dels Manaies de Banyoles serà integrada a partir de 2019 per les persones majors d'edat que vulguin formar-hi part sense distinció de gènere, amb la mateixa normativa d'incorporació que se seguia fins a la data, ara ampliada a tots els gèneres». En aquest sentit, hi ha una sèrie de requisits que s'han de complir. En primer lloc, «només podran integrar-se a la formació els socis o sòcies a títol personal». El segon requisit diu que «la junta decidirà la composició de cada formació d'acord amb els següents criteris: antiguitat, compromís i participació en les activitats del Manípul, assistència a l'assaig, i elecció de la persona al lloc que ha d'ocupar en la formació». Rustullet ressalta que «ens interessa sobretot que la gent s'impliqui». En tercer lloc, «respecte als menors de set anys, la junta decidirà la formació segons els mateixos criteris, intentant que la majoria d'ells puguin sortir en un dels dies de les desfilades de cada any».

Repàs dels actes a Banyoles

El primer dels esdeveniments va tenir lloc el diumenge passat i es coneix amb el nom de «SPQRtida jove», que vindria a ser una sortida que realitzen tots els manaies menors de 25 anys i que cada any se celebra a un barri diferent de Banyoles. Aquesta vegada, una seixantena d'infants i joves es van trobar a la zona dels Desmais propera a l'Estany per fer la fotografia oficial, i després van recollir el pas dels Manaies a l'església de les Rodes, que és on l'agrupació té tot el material, i el van portar a la parròquia de Santa Maria. Els següents esdeveniments tindran lloc el dijous i el divendres, amb la previsió que desfilin unes 131 persones en cadascun dels dies. Concretament el divendres tindrà lloc la processó, organitzada per la Congregació dels Dolors i encapçalada pel Manípul de Manaies. Quan s'acabi la marxa, Rustullet apunta que es tornarà a l'església de les Rodes i a la plaça es farà el lliurament dels guardons als manaies que porten 10 o 25 anys sortint, així com del concurs de dibuix i de fotografia. Com a novetat, els Manaies faran diferents evolucions o figures a la mateixa plaça com a fi de festa.