Els alumnes de l'Institut Vall de Llémena de Sant Gregori han presentat al Parlament Europeu un documental sobre els efectes de l'exili durant la guerra civil espanyola i siriana. Aquests estudiants gironins han fet el projecte 'Escaping war' conjuntament amb els alumnes del centre NMS/VBS In der Krim de Viena, a Àustria, en el marc del programa Erasmus+ de la Comissió Europea.

En declaracions a l'ACN abans de la presentació a l'Eurocambra, l'alumne Georgina Sabrià ha explicat que amb aquesta experiència han après "moltes coses" sobre les guerres i l'exili entrevistant els seus avis i familiars que patir la guerra civil espanyola i parlant amb sirians que ho han viscut recentment "en primera persona".

Sabrià ha destacat que amb el projecte han vist que els conflictes poden afectar a qualsevol persona al món i en el moment menys pensat i que això els ha fet entendre que "s'ha de valorar el que es té". "S'ha d'estimar el que tens i no aferrar-te molt a les coses materials", ha conclòs.

A l'acte l'eurodiputat Josep-Maria Terricabras ha celebrat haver pogut portar aquest documental a l'Eurocambra i ha reivindicat la importància de mostrar "solidaritat" amb els refugiats sirians.

Projecte sobre els efectes de la guerra

'Escaping war' mostra el paral·lelisme entre la situació viscuda pels republicans que es van haver d'exiliar en acabar la guerra civil i els exiliats sirians que han fugit de la guerra viscuda els darrers anys. L'objectiu del treball era reflexionar sobre els efectes dels conflictes armats per a la societat.

Els joves catalans han abordat aspectes com el fet d'haver d'abandonar les famílies, la casa o els amics, la por a les represàlies i la duresa del viatge a l'exili a partir del passat dels seus avis i besavis. També van poder conèixer alumnes del centre austríac que han hagut d'exiliar-se a causa de la guerra a Síria.

El documental s'ha projectat al Parlament Europeu en el marc d'unes jornades per sobre memòria històrica per commemorar el 80è aniversari de la fi de la guerra civil, el 1939.