11 de abril de 2019
11.04.2019
Diari de Girona

La Vall d'en Bas comença a celebrar els 50 anys de la creació del municipi

Es farà un documental i un col·loqui al centre de Cultura i Natura, conegut com a can Trona

11.04.2019 | 00:47
La Vall d'en Bas comença a celebrar els 50 anys de la creació del municipi

L'estrena del documental 50 anys de la Vall d'en Bas, el dissabte, dia 13 d'abril, a les 18 hores a can Trona, centre de Cultura i Natura, suposarà el tret d'inici dels actes commemoratius del 50 aniversari de la fusió dels pobles de la Vall d'en Bas.

Després de l'estrena del documental, tindrà lloc una xerrada sobre annexions municipals per part de Jaume Font Garolera, professor de geografia de la UB, i Jordi Aumatell, estudiant de Dret i coneixedor del tema. L'acte acabarà amb un col·loqui dinamitzat per una fila zero de luxe, en la qual participaran membres d'entitats i activistes socials i culturals.

La intenció és recordar els esdeveniments que van culminar amb la fusió i, a la vegada, reflexionar sobre la controvèrsia que va generar aquesta annexió. Apunten que, com tots els processos, va tenir coses a favor i d'altres en contra. Han valorat que només a través de la memòria històrica es pot entendre cap on cal anar.

La creació oficial del municipi es va fer efectiva l'any 1969, quan va tenir lloc el primer ple del nou consistori, format per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d'en Bas, Sant Privat d'en Bas, Joanetes i la Pinya. Amb aquesta unificació van recuperar part de l'estructura de l'antic vescomtat de Bas i va néixer un dels municipis més grans de la comarca.

La novetat va ser la concentració de les terres agràries. D'aquesta manera, els agricultors van poder disposar de les terres de conreu més a prop de casa seva. A més van crear una gran cooperativa que va facilitar la gestió dels resultats del conreu d'una de les zones més fèrtils de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook