El jutjat d'Instrucció número 2 de Girona ha arxivat la causa oberta com a conseqüència de la denúncia presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la Policia Nacional (CNP) per suposades detencions il·legals a Girona el gener passat.

El cas fa referència a les 16 detencions practicades pel CNP el 16 de gener. Entre els arrestats hi havia els alcaldes de la CUP de Verges, Ignasi Sabater, i el de Celrà, Dani Cornellà, així com diversos activistes de diverses entitats.

Els detinguts van quedar en llibertat i estaven acusats de desordres públics en irrompre per la força a l'estació de l'AVE a Girona i tallar les vies durant més de dues hores en el primer aniversari de l'1-O. Adif va denunciar que el tall de les vies havia causat un perjudici per als viatgers i alterat «greument» el trànsit ferroviari habitual. La magistrada considera, segons informa el TSJC, que de la pràctica de les diligències no se'n desprèn cap indici de comissió delictiva i s'ha arxivat el cas.

El jutjat tampoc ha admès a tràmit la querella presentada pels setze activistes, entre els quals hi ha els alcaldes de Verges i Celrà i un fotoperiodista, pel mateix delicte i per lesions. I això, després que els havia citat a declarar en qualitat de perjudicats el dia 30 d'abril en el marc de la denúncia presentada pel president. Els advocats dels arrestats ha anunciat recorreran la decisió.

A les interlocutòries, la magistrada descarta els delictes de detenció il·legal i usurpació d'atribucions per part del CNP. En concret, argumenta que el jutjat d'instrucció 4 (el que investiga el tall de l'AVE) va obrir una investigació el 27 de gener del 2018 arran d'un atestat dels Mossos d'Esquadra que denunciava possibles delictes de desordres públics, lesions lleus, danys i atemptat a agents de l'autoritat per les mobilitzacions durant l'aniversari de l'1-O. Aleshores, però, els Mossos encara no havien identificat cap dels suposats autors. En paral·lel, el 16 de novembre, el CNP va obrir també una investigació actuant i va identificar els suposats actuants i la juatge destaca que «examinades les detencions, no aprecio il·legalitat en aquestes».