Inspecció de Treball, de la Generalitat, investiga deu centres especials de treball (CET) per a persones amb discapacitat a Catalunya, almenys un dels quals es troba a Girona, per comprovar si vulneren els drets dels treballadors tal com han denunciat UGT i CCOO. Els sindicats alerten de possibles irregularitats en els acords que les organitzacions han pactat amb les seves plantilles per afrontar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), amb mesures que inclouen opcions com l'absorció de complements salarials o l'augment d'hores de feina, entre d'altres.

El responsable de l'àmbit de la discapacitat d'UGT a Catalunya, Carlos Moreno, va acusar les entitats d'incomplir la llei, perquè «qualsevol acord que vagi contra els drets dels treballadors amb discapacitat no val»; i va advertir que «si cada empresa acorda pel seu compte, es carreguen el conveni col·lectiu». També va informar que, al gener, el seu sindicat tenia sobre la taula 44 centres amb algun tipus de propostes d'acord relacionades amb l'increment de l'SMI que comportaven un empitjorament de les condicions laborals. Davant d'això, el responsable d'UGT va opinar que «alguna cosa no quadra» en la reivindicació de «dignificar la feina» feta a la manifestació de dijous a Barcelona, impulsada pel sector de la discapacitat intel·lectual.

«El que havia de ser una bona notícia, que les categories més baixes passin de cobrar 736 euros a 900 -va dir Moreno-, s'ha convertit en un problema per a tothom», i va remarcar que tant la seva formació com CCOO han reclamat a l'administració que millori el finançament dels CET. Perquè, va assegurar el responsable d'UGT, «no volem que tanqui cap centre, només salvaguardar drets dels treballadors».

Després de recollir dades a través dels seus representants als comitès d'empresa, UGT i CCOO han seleccionat deu CET catalans que reflecteixen totes les casuístiques que han detectat -va explicar Moreno. La Fundació Ramon Noguera, de Girona, es troba entre les entitats que UGT posa en qüestió i que va denunciar a Inspecció ara fa tres setmanes. L'entitat sense ànim de lucre va rebre la notificació fa uns dies i espera la visita de la Inspecció per d'aquí a pocs dies.

La gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, va explicar que «presentarem tots els contractes laborals i les nòmines que ens demanen», alhora que es va mostrar segura de la correcció dels pactes. Perich va preferir no especificar-los, però va dir que «hem arribat a determinats acords amb els comitès de treballadors i d'altres estan en fase d'estudi i de negociació». La responsable de la fundació va recordar que «l'increment directe del salari mínim, d'un 22%, ha fet que parléssim amb els treballadors per donar viabilitat a les empreses de treball i evitar plans de regulació»; per això, va afegir, «tots els CET de Catalunya ens hem assegut amb els treballadors per tirar endavant». Perich també va subratllar que a mitjan abril «encara no hi ha cap solució directa de l'administració» i «la situació econòmica és crítica», tant perquè ara s'ha d'aplicar l'SMI com per al futur.