La proposta del Departament d’Agricultura de pagar 50 euros per cada porc senglar caçat ha provocat el rebuig d’una sèrie d’entitats agrupades en la confederació Ecologistes en acció, ja que posen en dubte la legalitat de la mesura i en qüestionen la viabilitat econòmica. Pel que fa a aquest segon punt, calculen que si la retribució es generalitzés a tot el país «costaria més de 2,7 milions d’euros a l’any».

La iniciativa d’Agricultura consisteix en una prova pilot que implicaria els caçadors de quatre comarques gironines: Alt Empordà, Garrotxa, Gironès i Pla de l’Estany. La Generalitat calcula que a les comarques gironines hi ha 25 senglars per quilòmetre quadrat, de manera que és una de les zones de Catalunya amb més densitat d’aquests animals, que sovint s’acosten als nuclis urbans. Tot i que el període de caça del senglar va començar al setembre, Agricultura va anunciar que només pagarà pels exemplars abatuts entre el 15 de març i finals d’abril, que és quan s’acaba la temporada.

El partit animalista Pacma ja es va posicionar, la setmana passada, en contra del pagament per la captura de porcs senglars i va demanar a l’administració que paralitzés el projecte.

Dades interessades

Aquest dilluns, col·lectius agrupats en una campanya anomenada «La veritat de la cacera» -pertanyents a Ecologistes en acció- van criticar la gestió cinegètica de la Generalitat, la «manca d’informació pública i transparent de les dades de poblacions de fauna salvatge» i el fet que les dades existents s’elaboren amb informació facilitada per «una part interessada», les societats de caçadors.

Pels ecologistes, «no sembla raonable pensar que retribuir als caçadors per la seva activitat lúdica sigui una mesura útil per controlar les poblacions de senglar». El col·lectiu va anunciar que estudiarà si el projecte impulsat pel Departament d’Agricultura «pot haver incorregut en alguna irregularitat».