Amb més de 2.000 elements audiovisuals en 55 exposicions i més de 60 veus d'experts, entre els quals destaquen Ferran Adrià i Samantha Vallejo, el projecte «Espanya: cuina oberta», de Google Arts & Culture, s'ha convertit des del passat 26 de març en la mostra «més completa» dedicada a la cuina espanyola.

L'exhibició, en la qual col·laboren la Real Acadèmia de Gastronomia, el Museo del Traje i Acció Cultural Espanyola, és «la primera dedicada a la cultura gastronòmica d'un país» i la «més completa» sobre la cuina espanyola segons va anunciar durant la seva presentació el director global de Google Arts & Culture, Amit Sood.

Segons el president de la Real Academia de Gastronomia, Rafael Ansón, aquest projecte és «una oportunitat única per donar a conèixer la gastronomia espanyola al món».

Usuaris de tot el món -la mostra també està disponible en anglès, francès i japonès-, podran descobrir «les històries darrere de les cares, els sabors i el llegat cultural» del territori a través dels capítols «Les persones», «Els sabors» i «les trobades» de la gastronomia amb l'art i la cultura.

Entre els diferents continguts que ofereix la plataforma destaca la col·laboració en format de vídeo de YouTube anomenat «Unboxing amb Ferran Adrià» entre el xef i quatre «youtubers».

Adrià, que va aplaudir durant l'acte la «valentia» de Google per «haver apostat per Espanya», reptarà aquests «grans creadors de YouTube» a esbrinar com s'usen les seves eines mentre que ells el posaran a prova per tal que endevnini com utilitzen objectes quotidians per explicar teories complexes.

A més, els usuaris podran descobrir els orígens del restaurant elBulli mitjançant 14 vídeos que inclouen peces exclusives d'Adrià degustant un dels seus menús i les primeres imatges del local capturades en Súper 8 per l'artista anglès Richard Hamilton.

En un altre vídeo de YouTube, la xef Samantha Vallejo i el youtuber Kikillo combinen el passat i el futur de la gastronomia recreant i explicant la història de tres dels plats més coneguts de la cuina espanyola: paella, truita de patates i croquetes.

Una altra de les propostes destacables és el mapa interactiu que permetrà recórrer les diferents varietats de vins espanyols i fer tours virtuals gràcies a exposicions de 360 graus per cellers dissenyats per arquitectes famosos com Norman Foster o Rafael Moneo.

La majoria, «foodie»

Segons una enquesta elaborada per Google aquest març, el 69% dels espanyols es considera «foodie», i s'interessa més per la gastronomia que pels esports o la moda i un 65% reconeix que té pocs coneixements sobre la cultura gastronòmica de l'estat (història dels plats, receptes, xefs o ingredients utilitzats).