El registre d'agressions a facultatius del Col·legi de Metges de Girona ha registrat quatre casos en els darrers cinc anys, «unes xifres molt per sota de la mitjana catalana», destaca l'entitat. El 2018 es va registrar una sola agressió a professionals mèdics a Girona, com també va passar els tres anys anteriors (2015, 2016 i 2017), mentre que cap metge gironí va registrar una denúncia per agressió.

«L'ampli ventall de situacions que implica una agressió verbal o física al personal sanitari fa que resulti aconsellable l'establiment d'un observatori per part de l'administració per tal d'analitzar la tendència i els tipus que s'hi observen», apunten des del Col·legi de Girona.

Segons les dades de l'ens, en el cas de Catalunya es van produir l'any passat 61 casos, el que representa 1,6 agressions per cada 1.000 metges col·legiats. Encapçala el rànquing espanyol Cantàbria, amb 4,86 agressions i tanquen el País Basc i Aragó (els dos amb 0,6).

El 2018 es van produir un total de 490 agression (3.919 en el període 2010-2017), de les quals el 59% van ser a dones i el 41% a homes. El 85% dels atacs es van produir a centres públics, majoritàriament d'atenció primària.

Aquestes agressions les provoquen majoritàriament els pacients, en un 70% dels casos, però també familiars i acompanyants, en un 30%. Es tracta d'atacs tant físics (40%) com psíquics (60%). Encara que un 61% dels facultatius va presentar denúncia l'any 2018, només un 17% van acabar agafant la baixa laboral.

Recentment, la Fundació Mutual Mèdica i el Col·legi de Metges de Girona han signat un acord de col·laboració per donar suport als metges que pateixin una agressió a la feina. Amb la col·laboració, Mutual Mèdica posa a disposició de tots els metges gironins col·legiats una assegurança gratuïta d'incapacitat laboral en cas d'agressió que cobreix fins a 15 dies de baixa laboral per agressió, física o psíquica, durant l'exercici de la seva professió i amb una renda de 50 euros al dia.

El Col·legi de Metges de Girona «dona, d'aquesta manera, visibilitat a la seva implicació per aconseguir una tolerància zero en les agressions als facultatius», apunta l'ens, que donarà a conèixer un protocol de prevenció per evitar o minimitzar possibles actuacions violentes. Aquesta guia inclou aspectes com reconèixer possibles escenaris de risc, actuar en cas de patir una agressió o quines passes s'han de seguir per posar una denúncia.

El president del Col·legi de Girona, el doctor Josep Vilaplana, ha reiterat el compromís de l'ens a l'hora de combatre qualsevol agressió a un professional i ha destacat que «amb aquest acord s'està fent un pas important en la seguretat dels facultatius».

«El nostre objectiu és oferir totes les eines possibles als col·legiats per prevenir situacions de risc i per poder actuar amb eficàcia en cas que es produeixin», ha assegurat.