La Diputació de Girona va presentar ahir en el marc del ple municipal del mes d'abril la voluntat de tirar endavant unes bases reguladores de subvencions per ajudar a mantenir els cementiris dels municipis gironins de 1.000 o menys habitants i que siguin propietat de l'Ajuntament, amb un pressupost aproximat de 200.000 euros. L'objectiu de l'ens és obrir la convocatòria abans de setembre. Aquest punt de l'ordre del dia es va aprovar per unanimitat, així com la ratificació de l'acord de dissolució del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines (CILMA), malgrat que, per altra banda, es va aprovar la constitució d'un consell que doni continuïtat a les respectives competències.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va obrir la sessió amb la mostra de condol per la mort de Neus Català. Un dels temes destacats del ple va ser l'aprovació inicial de les bases reguladores per a atorgar ajudes als pobles que necessitin suport en el manteniment dels seus cementiris, en matèria de construcció, reparació, rehabilitació o millora, sense incloure el finançament per a nínxols. El vicepresident de la Diputació, Fermí Santamaria, va subratllar que «la nostra intenció és obrir la convocatòria de les subvencions abans de setembre i a partir del moment en què s'aprovin definitivament, s'inclouran les obres fetes des de principis d'any, així com els treballs que es programin en un marge de 18 mesos». L'import per a les diferents ajudes es troba entre els 5.000 i els 50.000 euros.

Un altre dels punts rellevants va ser la ratificació de l'acord de dissolució de l'associació d'ens locals CILMA, ja que segons va apuntar ahir el diputat de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Costabella, «es va arribar a la conclusió en la seva assemblea extraordinària del passat 14 de març de 2019 que aquesta figura jurídica no era l'adequada». Per cobrir les seves funcions, es va acordar constituir un nou consell. També es va aprovar de forma unitària la convocatòria anticipada, de concurrència competitiva i convocatòria única per a aquest any 2019, per a la selecció, cofinançament i execució de propostes a presentar a la segona convocatòria de Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Un altre punt aprovat va ser el relatiu a la col·laboració entre la Diputació i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de cara a la gestió integral del Centre de dia per a gent gran de Les Bernardes de Salt. A tall de síntesi, tots els punts del ple van quedar aprovats, comptant amb alguna absència, com la del diputat de la CUP Lluc Salellas.