El Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona ha arxivat la causa oberta contra l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, per la querella interposada per la companyia d'aigües Rec Madral pels canvis en el subministrament a la urbanització la Canyera. La magistrada ha dictat el sobreseïment lliure de les diligències en les quals, a banda de Santamaria, estaven investigats també l'aleshores secretari municipal, responsables de la Junta de Compensació i representants de les empreses FCC Aqualia i Aglomerats Girona. El jutjat conclou que no hi ha indicis de delicte, fet que portarà a l'arxivament del cas. Per la seva banda, Santamaria afirma que està «molt content» però lamenta la «pena de banqueta» durant més de dos mesos. L'alcalde, acompanyat pel seu advocat Carles Monguilod, va declarar a principis de febrer.

La denúncia de la companyia d'aigües Rec Madral feia referència a delictes de coaccions, tràfic d'influències, prevaricació, desordres públics, defraudació, i danys relatius al mercat i als consumidors. En aquest sentit, la magistrada descarta un per un dels delictes que l'empresa els hi atribuïa. Després de prendre declaració als investigats i de fer les diligències necessàries, la magistrada ha decretat el sobreseïment lliure de les actuacions que, un cop sigui ferma la interlocutòria, acabarà amb l'arxiu del cas.

Queixes de Rec Madral

Rec Madral denunciava que, mentre era concessionària «de facto» del servei d'aigua a la urbanització, el 2017 es va impulsar la construcció d'una xarxa paral·lela d'abastament, treballs que es van adjudicar a Aglomerats Girona, i quan les canonades van estar enllestides, FCC Aqualia va passar a assumir el subministrament d'aigua als diferents habitatges. A més, també assegurava que, un cop completades les obres, a partir del setembre del 2018 van destruir part de les canonades que havia estès Rec Madral.

Delictes investigats descartats

El jutjat, abans d'entrar a argumentar els motius pels quals descarta els delictes investigats, ja subratlla que no existia cap contracte en el qual es disposés que Rec Madral seria l'empresa encarregada de subministrar aigua a la Canyera un cop aprovat el projecte de reparcel·lació. És més, la magistrada subratlla que l'empresa «no va participar en el concurs públic de licitació de les obres de reurbanització» i que hi ha alguns dels investigats que han posat èmfasi en què la companyia arrossega deutes amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En relació a l'actuació de l'alcalde quan va signar un decret que autoritzava Aqualia a captar aigua i portar-la fins a la urbanització, la magistrada considera que Santamaria no va cometre cap delicte perquè el document «reuneix els paràmetres legals». La magistrada afegeix que, per la via administrativa, el querellant podia impugnar la resolució i sosté que «no pot acudir a la via penal quan no sigui del seu gust». El jutjat també posa el focus en què «no s'ha acreditat, ni tan sols indiciàriament, en quina mesura ha existit un benefici» per a algun dels investigats.

Santamaria afirma que «sempre he actuat dins la legalitat i d'acord amb el que indicaven els assessors jurídics, sap greu que hagin intentat degradar la imatge de l'alcalde i la resta de persones». «Tenia la consciència ben tranquil·la però estic satisfet que ara el jutjat reconegui que no hi ha hagut cap actuació fora de la llei», conclou el batlle.