L'hospital d'Olot i la Garrotxa ha obert sis consultoris nous, on ubicarà les especialitats de cirurgia ortopèdica i traumatologia, rehabilitació i reumatologia. L'obertura facilita l'accés als consultoris d'aquestes especialitats, les quals fins ara eren al final de tot del passadís.

És a dir, els malalts afectats amb dificultats de mobilitat per cops a les extremitats o per malaties doloroses, com pot ser el reuma, no hauran de fer un trajecte llarg amb crosses o cadira de rodes. Els nous consultoris porten els números que van de l'1 fins al 6 i són pròxims a la porta d'entrada de l'hospital.

Segons va explicar el gerent de l'hospital, Josep Maria Padrosa, en la valoració de l'activitat del 2018, l'hospital vol millorar les atencions de les consultes externes. El motiu és que entre el 2018 i el 2017 va haver-hi un increment del 6% de visites. Dins d'aquest àmbit, les primeres visites van créixer un 3% i les segones visites, un 8%.

Padrosa va explicar que els percentatges signifiquen que es necessiten més segones visites per resoldre una primera visita. «Això pot ser per la complexitat dels casos, però ho hem de treballar», va assenyalar el gerent. Va indicar que l'hospital treballarà per una millora de l'eficàcia de les primeres visites i així evitar la sobrecàrrega de dispositius.

Dins de l'àmbit de l'eficàcia, l'any passat l'hospital va posar en servei un sistema d'avisos per SMS que ha reduït en un 30% l'absentisme a les consultes externes.

En la mateixa intervenció, Padrosa va avançar que l'hospital preveu augmentar les visites virtuals. És a dir, la interconnexió del pacient amb el metge a través d'ordinadors i de tauletes. La comunicació virtual evitarà desplaçaments en ambulància a malalts crònics per fer visites de rutina, per exemple, i alhora facilitarà el control de la malaltia per part del metge. L'any passat, l'hospital d'Olot va fer 7.702 visites virtuals.

El 2018, també va haver-hi un augment d'entre el 2 i el 3% de les visites a domicili presencials. Padrosa va situar les visites a domicili dins d'un àmbit d'atenció més qualitativa. «Ens desplacem més a casa seva i no fem venir els malalts als Centres d'Assistència Primària sense que això estigui justificat. Es tracta d'un tipus d'intervencions que en la major part de les ocasions són assumides pel personal d'infermeria dels centres d'atenció primària.