La tallada de l'arbre de Maig, una tradició que es remunta a principis del segle XIV i el primer gran acte de la Festa Major de Cornellà del Terri, va estar a punt d'acabar en tragèdia quan el tronc va caure en direcció al públic i no al centre de la plaça, tal com estava previst. L'amenaça de l'impacte va fer córrer els veïns i l'arbre va acabar desplomant-se entre dos homes, un dels quals va caure a terra després d'ensopegar-hi.

L'incident farà que l'Ajuntament, responsable de l'acte, ampliï el perímetre de seguretat «per evitar riscos», segons va afirmar l'alcalde, Salvador Coll, ahir a la tarda. El batlle va atribuir la situació de perill a la tramuntana, que va desviar l'arbre de la seva trajectòria. Aquesta havia d'acabar en un espai delimitat amb dues piles de pneumàtics al centre de la plaça del Maig i en línia recta a on estava plantat l'arbre, però el vent el va decantar cap a un costat.

Després d'uns segons de caiguda en direcció a un grup de persones, entre les quals n'hi havia de totes les edats -també infants-, els dos encarregats de la tala van aconseguir reconduir-la cap al mig de la plaça, on es trobaven dos dels veïns que ja havien sortit corrents. El cop, de tal força que l'arbre es va estellar, es va produir just entre els dos homes i a pocs centímetres d'un nen. Immediatament després de l'impacte, altres criatures van córrer per complir amb una altra part de la tradició: recuperar les banyes i la bandera lligades a l'arbre de Maig.

Salvador Coll va celebrar que el fet quedés «en anècdota» i va manifestar que «entre tots haurem de controlar, ampliar el perímetre i intentar que tothom respecti les mesures de seguretat». Per determinar el sentit del descens, va explicar, es fa una regata d'entre 70 i 80 centímetres al tronc.

L'alcalde va remarcar que la precaució ja s'extremarà aquest dilluns de Pasqua, quan es planti el nou arbre i es va mostrar segur que no hi haurà cap problema, tot indicant que s'utilitzaran unes politges de seguretat. Fa uns anys, aquesta segona part de la festa també va ser motiu d'un ensurt, ja que es van trencar les cordes amb què s'aixecava l'arbre.

La seva tallada és un dels actes populars més esperats de la Festa Major de Cornellà del Terri, programat per al migdia. Un cop completat el ritual, tocava anar a tallar el nou arbre, «el més alt de l'indret» -tal com publicitava l'Ajuntament-, encara que l'alcalde va apuntar que no ho és tant com el que ahir va anar a terra. La festa està qualificada de tradicional d'interès nacional.