La Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural de Catalunya ha fet un manifest en el qual reclama incorporar una acció de participació pública al Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'Alta Garrotxa.

La Plataforma manté l'esperit de la Declaració en favor del Patrimoni Natural de Catalunya del 2014, que compta amb l'adhesió de més de 100 entitats ambientals, 20 institucions científiques, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya -amb 400 entitats- i 4 col·legis professionals.

A més d'una participació pública, demanen que «es convoqui amb urgència la Comissió executiva de l'Alta Garrotxa (que hauria d'haver informat preceptivament el Pla, abans de posar-lo a informació pública), així com el Consell Consultiu, i se cerqui la complicitat dels actors clau».

També demanen que es doti l'Alta Garrotxa dels mitjans humans i econòmics indispensables per poder conservar el seu patrimoni natural. Encara demanenque es promogui la declaració de les àrees de reserva natural previstes el 1992 i que s'afavoreixi l'extabliment d'acords de custòdia amb els propietaris.

En el comunicat consideren que en els últims anys l'Alta Garrotxa ha patit una situació d'abandonament general. També critiquen la gestió forestal. Apunten un greu declivi de la biodiversitat.

Exposen: «Volem denunciar el fet que en els darrers anys també s'ha perdut la comunicació de sectors de la població abans representats a la Comissió Executiva de l'Alta Garrotxa i al Consell Consultiu de Cooperació, organismes que no s'han reunit des del 2007».

Consideren indispensable disposar d'un bon pla de protecció de l'Alta Garrotxa perquè, segons ells, les normes actuals creen limitacions «innecessàries i absurdes als habitants i propietaris de l'Alta Garrotxa». El Pla Especial de l'Alta Garrotxa ara està en període d'exposició pública.