L'Ajuntament de Ripoll ha informat de la detecció d'exemplars de bernat marbrejat, una xinxa exòtica procedent de l'Àsia, que es distingeix d'altres bernats autòctons per disposar d'unes bandes blanques que té a les antenes. Es va detectar per primera vegada a Europa el 2007 i el 2016 a Catalunya, concretament al campus de la Universitat de Girona.

L'insecte no pica a les persones ni a animals ni tampoc transmet malalties. S'alimenta principalment de plantes dels parcs i cultius agrícoles i la seva afectació se centra sobretot en arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius.

Segons el consistori, aquest insecte procedent de l'Àsia resulta «molt molest i comporta certa alarma perquè hiverna dins les construccions (edificis, magatzems, cases) i els vehicles.

Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor. En cas de detectar-se en habitatges, es recomana evitar l'ús d'insecticides per la poca eficàcia d'aquests. La millor opció és aspirar-los i submergir-los en aigua. I en el cas de parcs i jardins es demana fer un control i actuar de forma ràpida per evitar la seva propagació.

D'altra banda, es demana als ciutadans que el detectin que li facin una foto al dors i al ventre i que la publiquin en una web oberta per rebre les notificacions ciutadanes. El Departament d'Agricultura conjuntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està fent el seguiment i estudi de la presència d'aquest insecte a Catalunya i vetllen per reduir-ne la seva propagació.