El projecte anomenat Upcycling the Oceans, liderat per la Fundació Ecoalf i Ecoembes, ha permès alliberar el fons marí de 60.930 quilos d'escombraries durant el 2018, dels quals 35.116 són residus provinents del plàstic, gràcies a la col·laboració de 235 vaixells d'arrossegament de confraries catalanes. Blanes, Llançà, Palamós, Port de la Selva i Roses són els ports gironis que participen en la iniciativa.

Ecoembes i la Fundació Ecoalf van posar en marxa el projecte a Catalunya el 2016. Aquestes entitats treballen en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya i el Projecte MARVIVA, i al costat de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Ports de la Generalitat de Catalunya. En tan sols dos anys, la iniciativa s'ha estès al llarg de catorze ports: Cambrils, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Arenys de Mar, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Blanes, Llançà, Palamós, Port de la Selva i Roses.

El gerent d'Ecoembes, Alberto Caldeiro, ha posat en valor el paper dels pescadors que, ha assegurat, «són els autèntics protagonistes». El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, creu que «el projecte també ha servit per a sensibilitzar als pescadors i a la població en general» i assegura que aquesta iniciativa «és una eina per donar a conèixer el greu problema de les escombraries marines».