07 de maig de 2019
07.05.2019

Mor un nadó prematur al Trueta afectat per un bacteri

Hi ha tres nens més afectats però no han desenvolupat la malaltia · Desvinculen la mort del nadó prematur de Girona dels casos de Barcelona

07.05.2019 | 09:21

Un nadó prematur ha mort a l'hospital Josep Trueta afectat per un bacteri. Va perdre la vida el diumenge i hi ha tres nounats més afectats però que no han desenvolupat la malaltia. L'hospital, que ha donat el brot per controlat, ha fet una crida a la calma: assegura que es tracta d'un bacteri que se sol trobar en el tub digestiu i que no acostuma a donar complicacions excepte en pacients amb situacions clíniques complicades.  

El nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació estava ingressat a la Unitat de Neonatologia de l'Hospital  Trueta, i presentava una infecció activa de Klebsiella pneumoniae multiresistent. El nadó va néixer amb 600 grams i amb una situació clínica molt complicada, segons Salut.

La Klebsiella és un bacteri que viu al tub digestiu, malgrat que una de les seves principals característiques és que es troba en qualsevol lloc al medi ambient i també a l'intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc de contraure la malaltia hi ha la prematuritat, fet pel qual les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots per Klebsiella.

La Unitat de Neonatologia del centre va declarar al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona la presència d'un brot de Klebsiella pneumoniae i va aplicar el pertinent protocol d'actuació.

En aquest sentit, la Unitat de Neonatologia, segons informa Salut en un comunicat, ha extremat les mesures de control i prevenció encaminades a reduir el risc de contagi, a detectar precoçment els nens portadors de Klebsiella, a identificar possibles focus i a fer el seguiment del brot amb professionals d'epidemiologia, medicina preventiva, neonatologia, obstetrícia i la direcció del centre.

Tres nadons ingressats

Actualment romanen ingressats tres nadons colonitzats, és a dir, en els que se'ls ha detectat la presència del bacteri, però que no han emmalaltit. Des del 4 d'abril només s'ha registrat un cas nou, justament el nadó que va morir diumenge.

Des de la direcció de l'Hospital Trueta agraeixen públicament la col·laboració i implicació tant dels professionals de la Unitat, com dels familiars dels nens que hi han estat ingressats.

Desvinculen la mort del nadó prematur de Girona dels casos de Barcelona

La mort del nadó ha estat desvinculada dels dos casos de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on van morir també dos nadons per les mateixes causes, en tractar-se de ceps diferents.

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, i el cap de Pediatria del centre gironí, Lluís Mayol, han confirmat que es tracta de casos diferents i han qualificat d'"habituals" aquest tipus de problemes en nens de 24 setmanes i 600 grams de pes.

Guix ha recordat que aquests pacients són "extremadament fràgils" amb una immunitat feble que els converteix en blanc d'infeccions per aquesta i uns altres bacteris.

Com a exemple, ha detallat que, a Catalunya, s'han declarat nou brots d'aquest tipus entre 2015 i 2018 amb 94 afectats i set morts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook