09 de maig de 2019
09.05.2019
Diari de Girona

Ecologistes alerten de l'excés de granges de porcs i reclamen una moratòria

08.05.2019 | 23:54
La protesta davant la seu d'Agricultura a Barcelona.

Entitats ecologistes catalanes, entre les quals cinc de les comarques de Girona, van protestar ahir davant del Departament d'Agricultura de la Generalitat a Barcelona per exigir una moratòria urbanística tant pel que fa a l'obertura de granges de porcs noves com per a l'ampliació de les actuals. Els activistes van entregar un manifest, en el qual detallen la situació i fan propostes de millora, titulat «Catalunya com a gran femer».

L'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos, l'Associació Naturalistes de Girona, la IAEDEN-Salvem l'Empordà i Salvem l'Empordà de purins van participar en la reivindicació, protagonitzada per manifestants vestits amb granotes blanques i caretes de porc. En les pancartes que exhibien es llegia el lema «Els porcs catalans no sabem on anar a cagar».

Aquestes organitzacions denuncien l'excés de nitrats als aqüífers, motiu pel qual reclamen un pla de descontaminació; que l'administració informi negativament de qualsevol instal·lació nova o ampliació d'explotacions porcines en zones vulnerables; que s'elabori un projecte per reduir les dejeccions ramaderes per disminuir 20.000 tones de nitrogen; que es creï un cànon ramader que repercuteixi en els propietaris de les granges responsables de contaminar el sòl i l'aigua; que es comprovi el compliment de la llei i es tanquin les instal·lacions que treballin en condicions irregulars; i que s'exigeixi l'obligatorietat d'analitzar els sòls agrícoles cada any, a càrrec dels titulars de les explotacions i realitzat per empreses especialitzades en el control ambiental.

Els col·lectius ecologistes alerten de la gran densitat de granges en algunes comarques i recorden que 139 municipis catalans tenen concentracions de nitrats a la xarxa d'abastament d'aigua per sobre del límit permès. La seva denúncia, que reiteren des de fa anys, coincideix amb un informe que el síndic de greuges va fer públic el 2016, segons el qual hi ha aigües subterrànies contaminades per nitrats al Pla de l'Estany, a mig l'Alt Empordà, en una franja del Ripollès, a bona part de la Garrotxa i del Gironès, a un sector considerable de la Selva i en una petita franja del Baix Empordà. Com ahir van fer els grups ecologistes, el síndic també va demanar al Govern una moratòria per impedir més granges en àrees vulnerables.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit