La Diputació de Gironaa Catalunya amb els vots del PDeCAT, ERC, CUP i Independents de la Selva (IdS) i l'abstenció del PSC. La moció, impulsada per la CUP, és la mateixa que l'aprovada a principis del mandat i amb els mateixos vots. El PSC va defensar estar a favor del nou model, però no comparteix que el Parlament «tiri pel dret» si no hi ha acord amb l'Estat, tal com recull el text.

D'altra banda, el president de l'ens, Miquel Noguer, responent a una pregunta de la CUP, va explicar que no s'han recuperat les medalles d'or que històricament s'havien atorgat a alts càrrecs franquistes i que s'havien reclamat als descendents a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Es va fer el 2016, arran de la moció que revocava les distincions a Franco i a dirigents del règim.

Pel que fa a les vegueries, tal com ja deia el text de la moció del 2015, s'insta el Parlament i l'Estat a fer les modificacions legislatives necessàries per implementar el nou model territorial a Catalunya. També diu que, si no hi ha acord, el Parlament executi la llei «en el marc del procés de transició nacional en el que s'està immers».

El PDeCAT, ERC, IdS i la CUP, com a impulsors, han renovat el compromís de fa quatre anys i han votat de nou a favor de la iniciativa. Per la seva banda, el PSC també ha mantingut el sentit del vot i s'ha abstingut. El seu president, Juli Fernández, va explicar que veuen bé el nou model territorial, però no volen que es faci «de qualsevol manera» i que es «tiri pel dret» si no hi ha acord amb l'Estat.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va lamentar que els partits representats al Parlament hagin fet «poca feina» amb aquest tema i va subratllar la idoneïtat de tornar a portar la moció al ple de la Diputació quatre anys més tard per «reafirmar» el compromís de l'ens amb aquesta qüestió.

Durant la sessió plenària, la CUP va preguntar per la reclamació de les medalles d'or a dirigents franquistes que es va acordar per unanimitat en una moció del 2016. El president de l'ens, Miquel Noguer, va respondre que a finals d'aquell any es va publicar la reclamació als descendents al BOE i el Butlleí Oficial de la Província de Girona sense que hi hagi hagut resultats. Va explicar que aquest va ser el procediment establert, ja que es desconeixen les adreces dels descendents. Tot i això, va expressar el compromís de l'ens de seguir treballant-hi per donar compliment a la moció aprovada per unanimitat el 2016. Al text, s'ordenava la retirada dels títols honorífics de la Diputació de Girona atorgats a Francisco Franco i a altres sis alts càrrecs del règim franquista. També incloïa reclamar les sis medalles d'or atorgades a dirigents del règim, com el que va ser president del govern espanyol Luis Carrero Blanco i el governador civil Víctor Hellín Sol, entre d'altres.