L'hospital d'Olot ha incorporat un nou aparell per fer ecografies anals, cosa que li permetrà consolidar el diagnòstic i tractament de la incontinència fecal. Amb aquesta eina, es completa el circuit diagnòstic de la patologia, cosa que evitarà que els pacients s'hagin de desplaçar per a les proves.

En els darrers quatre anys, s'ha creat una consulta específica de coloproctologia i s'han ampliat les hores d'atenció dedicades a l'especialitat. El 2018, la consulta va tractar una vuitantena de casos, una gran part dels quals són de dones que han patit lesions durant el part.

El tractament de la incontinència anal es pot fer via tractament quirúrgic i/o de rehabilitació, que consisteix a ensenyar el pacient a utilitzar correctament els músculs de la pelvis o en l'electroestimulació, aplicant un corrent elèctric no dolorós, similar als nervis.

La rehabilitació és la primera via que s'esgota abans de sotmetre el pacient a una cirurgia. Actualment a Olot es fan les esfinteroplàsties, una cirurgia per reparar els esfínters trencats, i en un futur es preveu també assumir les cirurgies amb neuroestimuladors que actualment es deriven a Girona.

Amb l'arribada a l'hospital nou i la millora de les instal·lacions, ja es va fer un primer pas per treballar en la visibilització i tractament de la incontinència anal. En aquell moment es van començar a fer manometries anorectals, una prova per mesurar el funcionament de la part final de l'intestí i que fins aquell moment els usuaris es feien a Girona o Barcelona.

L'aposta del centre pel tractament d'aquesta patologia continuarà aquest any amb la incorporació de l'ecografia endoanal, una tècnica diagnòstica que proporciona una imatge de l'anatomia dels esfínters i que permet detectar alteracions o lesions del canal anal. L'hospital es dotarà en les properes setmanes d'un ecògraf per realitzar aquest tipus de proves diagnòstiques i evitar així el desplaçament dels usuaris fins a Vic.

Amb aquestes actuacions, l'hospital d'Olot abordarà pràcticament la totalitat d'aquesta patologia -des de les proves per determinar el diagnòstic fins als diferents tractaments per millorar o solucionar la incontinència- i només es derivaran els casos més complexos a Girona.

El diagnòstic i tractament de la incontinència urinària i fecal es valora a la Unitat de Sòl Pèlvic de l'hospital d'Olot, que compta amb un equip multidisciplinari format pels serveis de Cirurgia, Ginecologia i Obstetrícia, i Rehabilitació.