El Consorci Forestal de Catalunya és una entitat formada per uns 1.500 socis que, en el seu conjunt, sumen la propietat de més de 200.000 hectàrees forestals distribuïdes pel conjunt de comarques catalanes. Es tracta de particulars, empreses i associacions d'àmbit local.

El Consorci es va reunir el dissabte, dia 11 de maig, a Santa Pau. En l'assemblea els propietaris van acordar una reclamació que demana l'aturada del Pla de Protecció i Paisatge de l'Alta Garrotxa. Consideren que parteix d'una diagnosi deficient i que provocarà els efectes contraris als objectius que persegueix. Per aquest motiu, demanen aturar el Pla i replantejar-lo en profunditat.

A l'acte hi va assistir la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. La consellera va subratllar la seva predisposició a elaborar conjuntament amb el Consorci Forestal les al·legacions al Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge de l'Alta Garrotxa, que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Jordà va manifestar el seu suport a l'associació de propietaris, els quals demanen una aturada del procés d'aprovació del Pla i una redacció feta a partir d'un procés de participació.

Els propietaris argumenten que els redactors del Pla no han comptat amb la participació de la gent de l'Alta Garrotxa ni de les seves associacions.

L'associació considera que l'actual redacció és contrària a la creació d'un equilibri entre la conservació i la dinamització d'un espai d'interès natural que compta amb més de 30.000 hectàrees.

L'entitat lamenta que «a través d'una visió urbanita es vulgui convertir una zona natural en un espai per a l'oci, sense donar suport a les activitats forestals que donen riquesa i fixen la gent a la zona».

Segons l'associació, la proposta aposta per deixar els boscos a la seva lliure evolució, sense reconèixer els beneficis de la gestió forestal sostenible. A més, segons els propietaris, el text incorpora nombroses restriccions que vulneren els drets dels propietaris i, en canvi, no preveu cap mecanisme de compensació.

Jordà va fer costat al Consorci en la necessitat d'incorporar els propietaris de les explotacions forestals i agràries als òrgans de decisió. Per exemple, el Consorci de l'Alta Garrotxa. Actualment, tot i ser titulars del 90% de l'Alta Garrotxa, els propietaris no són consultats en els processos de presa decisions.

Reunions

L'aprovació inicial del Pla de Protecció i Paisatge de l'Alta Garrotxa va tenir lloc a primers de març d'enguany. Compta amb un període d'al·legacions de tres mesos allargables a dos més, que ara està clar que s'allargaran.

El document estableix les regles de joc en la lluita contra les espècies invasores animals i vegetals i gestionarà l'ús social de l'espai natural. També conté les mesures normatives i d'actuació necessàries per conservar el patrimoni natural i la qualitat paisatgística de l'espai. Ha de substituir unes normes redactades fa 23 anys i que són considerades massa restrictives.

Unes setmanes després de l'aprovació va tenir lloc la presentació del pla a Oix. En aquell acte, representants dels caçadors i dels establiments de turisme rural van exposar les disconformitats amb el document.

L'oposició més forta va venir de l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon. Després van tenir lloc reunions a Camprodon i Albanyà i, de moment, els propietaris i els redactors del Pla no han arribat a cap acord. Això sí, segons han exposat fonts del Consorci de l'Alta Garrotxa, establiran tot el temps que faci falta per arribar a un acord.