El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat que l'eruga defoliadora del boix ha afectat unes 15.000 hectàrees a la Garrotxa. Les primeres afectacions importants van ser fa dos anys al Parc Nou d'Olot i a la zona del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on ha provocat importants danys als boixos monumentals.

La Garrotxa va ser la primera comarca on es va detectar l'eruga. Després s'ha estès amb rapidesa a les comarques limítrofs: el Ripollès, el Pla de l'Estany, Osona, el Gironès, la Selva i el Moianès. També s'ha detectat la seva presència a la comarca del Berguedà, Tarragonès, la ciutat de Barcelona, la serra de Collserola, la Vall d'Aran i fins i tot als Ports de Tortosa.

Des del moment de les primeres afectacions de l'eruga a Olot, el Departament d'Agricultura va contactar amb especialistes d'altres zones amb presència d'aquesta plaga com ara França o Galícia. En col·laboració amb l'Ajuntament d'Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s'han anat fent aquests darrers anys captures amb la finalitat de recopilar informació sobre la biologia d'aquest insecte a Catalunya i s'han fet assajos de control amb diferents tècniques.

La coordinació entre els diferents responsables i agents (propietaris, responsables municipals, de parcs naturals, de sanitat vegetal o forestal, professionals de sanitat vegetal) és bàsica per fer front a la lluita contra aquestes plagues invasores.

Tot i que a la seva zona d'origen pot afectar altres espècies vegetals, s'ha constatat que a Europa aquest lepidòpter només s'alimenta del boix. La severitat de les defoliacions (que poden a arribar a ser completes), la seva reiteració i la possible afectació a l'escorça poden arribar a matar els boixos.

Ara el Departament d'Agricultura treballa, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament d'Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i altres entitats, per intentar minimitzar els efectes de l'eruga.