La Unitat de Violència sobre la Dona ha evitat la mutilació genital d'una nena de 6 anys al Senegal, i ha aconseguit traslladar-la a les comarques de Girona al costat de la seva mare, segons ha informat la Delegació del Govern, que ha qualificat de "crucial" la col·laboració entre departaments de l'Executiu central i la Generalitat.

El cas va començar a finals del 2018 quan l'associació Valentes i Acompanyades, que atén la mare per violència de gènere, va alertar la Unitat de Violència sobre la Dona a Catalunya, i aquesta va iniciar un procediment.

La nena vivia al Senegal amb la seva besàvia, que va posar-se malalta i va haver de deixar la petita amb uns altres familiars, amb els quals la menor corria perill de patir una mutilació genital femenina i la besàvia malalta va alertar la mare.

En rebre l'alerta, la Unitat de Violència sobre la Dona a Catalunya i el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, van començar a treballar en col·laboració amb l'entitat i la Generalitat per aconseguir apartar la nena d'aquest entorn i traslladar-la a Girona amb la seva mare.

Progecció «in situ»

Fins que ho van aconseguir, van establir un mecanisme de protecció 'in situ' de la petita en col·laboració de les autoritats senegaleses mitjançant la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere i el Ministeri d'Afers exteriors.

En paral·lel, es va dur a terme tot el procediment burocràtic necessari per aconseguir que la mare viatgés al Senegal i tornés amb la seva filla a Catalunya fa unes setmanes.