Olot tornaria a tenir serveis d'aigua, electricitat, gas, serveis a les persones i distribució dels aliments vuit dies després d'haver patit els efectes d'un sisme comparable amb els d'Itàlia del 2009 o dels que ja van tenir lloc a la localitat el 1427 i el 1428.

Les dades han estat tretes del Pla de Resiliència de la Garrotxa 2017-27 (SIGMA). La resiliència és la capacitat d'adaptar-se als canvis forçats. Pel que fa al cas serien les transformacions produïdes en la vida de les persones pels impactes del medi ambient. Entre els canvis, hi ha terratrèmols, incendis forestals, el canvi climàtic, el canvi d'usos del sol, el repartiment de la riquesa...

El document conté una aproximació del que representaria un terratrèmolL'apreciació exposada en el pla té l'origen en el fet que la Comissió de Protecció Civil de Catalunya recomana la redacció d'un pla d'emergència que serveixi per afrontar un terratrèmol a la Garrotxa. Fa la recomanació per considerar que la comarca és una zona amb risc de sismes.

El treball explica les afectacions del sisme en la distribució de carburants, la distribució de gas, la generació d'energia elèctrica, la distribució d'energia elèctrica, els serveis a les persones, els serveis d'emergències, l'elaboració, la distribució de menjar i la captació d'aigua.

En l'àmbit dels carburants, han estudiat els equipaments soterrats de les benzineres, dipòsits d'emmagatzematge de carburants i canonades de transport. Aquestes últimes serien les primeres afectades per un moviment del sòl.

L'agitament faria caure els elements exteriors de les benzineres. Sortidors i botigues quedarien inservibles. Estimen la recuperació en set dies pel fet que els equipaments soterrats requeririen d'obra civil per la seva reparació.

Pel que fa a les conduccions de gas, han analitzar les infraestructures que trancorren per sota del municipi d'Olot. Han estimat el temps de recuperació en 5 dies. Els efectes del sisme en les canonades soterrades de transport de gas afectarien les plantes de generació elèctrica situades dins del municipi. La ciutat no tindria capacitat de generar electricitat fins al cap de cinc dies.

En canvi, les conduccions d'energia elèctrica presenten una major resistència als moviments del sòl respecte a la distribució de l'aigua o del gas. Així doncs, el servei de distribució elèctrica tornaria a estar operativa en el termini de 8 hores.

Durant el sisme, els centres mèdics i d'atenció a la infància s'haurien de desallotjar i durant hores quedarien en serveis molt mínims. El temps de recuperació està estimat en 8 hores.

Compten que els serveis d'emergència reaccionarien de seguida però en situació anormal. Estarien operatius al 100% al cap de 24 hores. La distribució de menjar estaria aturada 8 hores. El servei d'aigua potable estaria inoperant uns tres dies.

Les taules de resiliència de la Garrotxa debatran amb més precisió els efectes d'un terratrèmol i altres catàstrofes.