L'Institut Català de la Salut (ICS) ha reconegut la trajectòria investigadora del cardiòleg banyolí Ramon Brugada durant l'onzena Jornada de Recerca de la institució, que s'ha celebrat a Tarragona. El cap del servei de Cardiologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, Ramon Brugada, ha rebut el premi a l'Investigador d'Atenció Hospitalària per la seva trajectòria, estretament vinculada a la genètica de la mort sobtada, i «aconseguir que l'hospital Trueta sigui un dels centres referents en salut cardiovascular».

Entre d'altres projectes relacionats amb la prevenció de la mort sobtada, destaca la iniciativa Girona, Territori Cardioprotegit, per impulsar la instal·lació de desfibril·ladors públics arreu de la demarcació, i el Moscat, en col·laboració amb l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, que avalua si darrere les morts sobtades hi ha una causa genètica hereditària.

A més de liderar l'equip de Cardiologia del Trueta i Santa Caterina, Brugada és director del Laboratori de Diagnosi de Genètica Cardiovascular, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), director científic del projecte Girona Territori Cardioprotegit de Dipsalut i professor en el Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), d'on va ser degà. Ha publicat més de 200 articles científics en revistes especialitzades i ha participat en nombrosos congressos científics.

El guardó s'ha entregat durant l'onzena Jornada de Recerca de l'ICS s'ha celebrat a Tarragona, enguany centrat en la importància de les intervencions precoces per prevenir l'obesitat i el sobrepès i la investigació en malalties minoritàries. Els ponents han destacat la necessitat d'establir estratègies eficaces per evitar l'obesitat ja en les primeres etapes de la vida i, d'aquesta manera, evitar els problemes de salut associats que se'n deriven.