27 de maig de 2019
27.05.2019
Diari de Girona

El Consorci Forestal reclama a l'Estat que autoritzi amb urgència l'ús d'un fungicida per evitar la mort de sureres

És l'única manera de prevenir l'escaldat, un fong que ataca les alzines durant la campanya d'extracció del suro

26.05.2019 | 23:25
Alzina surera en un camp de vinyes de l'Alt Empordà.

El Consorci Forestal de Catalunya ha fet un crit d'alerta perquè falten pocs dies per començar la campanya de la pela del suro de les alzines i es troben que no podran aplicar l'únic fungicida preventiu contra l'escaldat. Es tracta d'un fong molt agressiu que causa una gran mortalitat als arbres després de retirar l'escorça. Fins ara, el Ministeri d'Agricultura aprovava cada any l'ús excepcional d'aquest fungicida que només està autoritzat per a usos agrícoles. Enguany, però, s'ha denegat sense previ avís tot i que no hi ha cap més producte alternatiu.

«És un tema molt delicat, no podem permetre que un arbre de cent anys es mori», afirmava Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya, l'ens que reclama que s'autoritzi el producte amb urgència. La situació és preocupant a causa del fet que no hi ha un producte alternatiu i que la campanya de la pela està a punt de començar. La no autorització del producte per part de l'Estat ha deixat els propietaris forestals en una situació d'«il·legalitat», ja que no poden aplicar-lo com fins ara. És per això que Castelló demana màxima prudència als propietaris, sobretot aquells que ja han començat la pela perquè estan en zones més càlides i ja és el moment de fer-ho. I adverteixen que és un gran risc deixar l'arbre desprotegit del fong. «Si la gent comença a pelar i no fa el tractament, ens podem carregar gran part del patrimoni surer del país, és un tema molt greu que molta gent desconeix», afegeix.

La Generalitat els ha confirmat que ja s'ha presentat un recurs i reclamen a l'Estat que ho autoritzi amb urgència perquè no hi ha cap més producte alternatiu. Porten dos anys fent proves amb sistemes naturals però de moment no hi ha hagut resultats positius. El president de l'ens es mostra molt crític perquè l'administració «no ha vetllat prou» per oferir una solució i alerta que aquesta «situació burocràtica» pot comportar greus conseqüències ambientals i econòmiques per al sector.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit