Fumar durant la infància o l'adolescència incrementa el risc de morir o patir malalties cardiovasculars, i cada any que s'avança l'hàbit, les possibilitats pugen un 4%, segons un estudi amb participació dels investigadors del Registre Gironí del Cor (Regicor) i liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques de Barcelona (IMIM).

La recerca, publicada a la revista Preventive Medicine, analitza la relació entre l'edat d'inici en el tabaquisme i l'augment de la mortalitat dels fumadors a partir de les dades de més de 4.500 gironins inclosos al Regicor, el registre que estudia les malalties del cor i els seus factors de risc des de fa dècades.

Els investigadors han seguit durant més de set anys un grup de 4.499 adults d'entre 25 i 79 anys, fumadors o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups) i han analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altra causa. Segons les dades del seguiment, durant aquests set anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, una angina de pit o un ictus.

El doctor Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM i un dels signants d'estudi, assenyala que han observat que, «per cada any de precocitat a l'inici del consum de tabac, el risc de mortalitat s'incrementa un 4%». Així, explica Elosua, «una persona adulta que va començar a fumar als 12 anys té un 4% més de possibilitats de morir en els pròxims set anys que una persona que va començar a fumar als 13, i aquesta, un 4% més de risc que una altra que va començar a fumar als 14 anys».

El cap de Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar de Barcelona, Albert Clarà, que tambe ha liderat l'estudi juntament amb Elosua i Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública del centre, assenyala que «aquest excés de risc és especialment important en aquelles persones que van començar a fumar abans dels 12 anys, i afecta sobretot al risc de presentar malalties cardiovasculars».

De fet, cada any que s'avança l'edat d'inici del consum de tabac s'incrementa un 4% el risc de morir per qualsevol causa. Si ens centrem en les malalties cardiovasculars, aquest increment del risc és més important si es comença a fumar abans dels 12 anys, ja que els investigadors assenyalen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac a aquestes edats.

Evitar que els joves fumin

Els responsables de l'estudi assenyalen que les conclusions reforcen la importància d'evitar que els joves comencin a fumar, perquè no sumin un llast afegit al risc que ja tenen pel fet de consumir tabac. El doctor Jaume Marrugat destaca «la importància de seguir lluitant contra el consum de tabac, especialment a les edats primerenques de la vida».

De fet, dos de cada tres fumadors a Europa s'inicien a l'hàbit abans dels 18 anys, amb una edat mitjana de 16,6 anys. A l'Estat, l'edat mitjana d'inici de consum de tabac és encara més baixa, als 14,6 anys i s'estima que aproximadament el 9% de la població entre 14 i 18 anys fuma.

Els fumadors tenen el doble de risc de malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara més gran en els casos d'ateroesclerosis a les cames, és a dir, en pacients que presenten un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació de la sang. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, isquèmia intestinal, dissecció aòrtica i càncer. A més, l'inici precoç del consum de tabac està associat a desordres psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties.

El projecte de recerca actual ha estat finançat amb ajuts del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (Peris) de la Generalitat i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) de l'Instituto de Salud Carlos III.